25 de agosto de 2019
 • Sábado, 24 de Agosto
 • Viernes, 23 de Agosto
 • 25 de juny de 2009

  Balears lidera la pujada interanual dels preus industrials, amb un creixement del 8%

  PALMA DE MALLORCA/MADRID, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

  Els preus industrials van pujar el mes de maig passat un 8% en termes interanuals, la pujada més forta del país i molt per sobre de la mitjana nacional, que ha registrat un descens del -4,4%, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

  Alhora, en comparació d'abril, l'arxipèlag balear va experimentar una baixada del -0,1 % i un augment del 2,5 % respecte a desembre del 2008.

  Per comunitats autònomes, i atenent a la taxa mensual (maig sobre abril), Cantàbria va encapçalar els descensos (-1,3%), seguida d'Astúries (-1,1%). En les dues Castelles i Extremadura els preus industrials no van experimentar canvis respecte a abril.

  D'altra banda, Navarra ha estat la regió on més es van incrementar els preus industrials, amb un avanç del 2,5%, seguida de les Canàries (+0,9%), Múrcia (+0,6%), Andalusia (+0,5%), Comunitat Valenciana i El País Basc (totes dues amb una pujada del 0,4%) i Catalunya (+0,2%).

  En valors interanuals, 12 comunitats van presentar el maig caigudes en els preus industrials, amb Andalusia, El País Basc i Múrcia en els tres primers llocs (-14,8%, -9,5% i -8,1%, respectivament), mentre que les quatre úniques pujades van correspondre a Balears (+8%), Navarra (+5,6%), Madrid (+3,4%) i la Rioja (+1,6%).

  Amb maig, ja són cinc els mesos consecutius en els que els preus industrials registren caigudes interanuals a Espanya. Les activitats que més van influir en el descens interanual de maig han estat les de coqueries i refinació de petroli (-41,5%), metal·lúrgia (-23,7%) i indústria de l'alimentació (-5,8%).

  Per destí econòmic dels béns, les taxes de variació respecte a maig del 2008 han estat del -1,2% per als béns de consum (0,9% els béns de consum durador i -1,5% per als béns de consum no durador), de l'1,1% per als béns d'equip, del -6,3% per als béns intermedis i del -9,7% per a l'energia, que va reduir els seus preus per sisè mes consecutiu després d'haver-se passat 15 mesos a l'alça.

  En termes mensuals, els preus industrials van augmentar un 0,1% el maig, després de les caigudes del 0,3% i del 0,5% experimentades l'abril i març, respectivament. Les activitats que han registrat descensos de preus amb major repercussió han estat metal·lúrgia i indústria del paper, amb retrocessos de l'1% i de l'1,3%. Entre les quals van experimentar pujades mensuals, les de major repercussió han estat coqueries i refinació de petroli, amb un avanç del 4,6%, i fabricació de productes de cautxú i plàstics, amb un repunt del 0,5%.

  Atenent a la classificació per destí econòmic dels béns, les taxes de variació intermensuals han estat del -0,3% per als béns de consum (-0,5% per als béns de consum durador i -0,3% per als no duradors), del -0,3% per als béns intermedis, i de l'1,2% per a l'energia. Els béns d'equip no van patir variació aquest mes.