15 de agosto de 2020
20 de octubre de 2008

Balears ha reduït gairebé a la meitat el nombre d'hectàrees cremades en incendis forestals durant aquest any

PALMA DE MALLORCA, 20 d'octubre (EUROPA PRESS)

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, va destacar avui que Balears ha aconseguit reduïr a gairebé la meitat la superfície arrasada per incendis forestals des de principis d'any fins al passat 15 d'octubre, en haver-se cremat un total de 44 hectàrees fins a data del passat dia 15 de setembre, davant les 86 que van resultar afectades per les flames l'any passat.

Durant la presentació de les dades relatives als incendis produïts en època de perill durant aquest any, Grimalt va exposar que 38,8 de les hectàrees afectades pel foc corresponien a superfície sense arbres i 5,8 hectàrees a boscos i superfície arbrada. Alhora, fins a mitjans d'octubre s'han comptabilitzat 119 incendis a les illes, per sobre del centenar d'incendis registrats el passat exercici.

Tal com va subratllar el titular de Medi Ambient, es tracta d'uns resultats "molt bons i extraordinaris", en apuntar que les 44 hectàrees cremades suposen un 18 % de les 244,5 afectades en l'última dècada. També va comparar aquestes xifres a les 860,9 hectàrees cremades entre 1988 i 1997. Pel que fa a les causes més freqüents es troben les negligències (55,8 %), seguides de la intencionalitat (21 %) i els llamps (9,2 %).

Aquesta reducció de la superfície cremada va ser atribuïda pel conseller al "bon" treball desenvolupat pels serveis de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) i la Direcció General de la Biodiversitat, al "fort" esforç inversor de la Conselleria i a les pluges registrades entre maig i juliol. Tot i això, ha afirmat que l'objectiu del seu departament és seguir reduint el nombre de focs mitjançant la sensibilització de la població.

Tal com va incidir Grimalt, dels 119 incendis registrats aquest any, el 96,6 % (115) no van superar el nivell de conat (superfície afectada menor a una hectàrea), i tan sols dos petits incendis han destacat, com són els de la Comuna de Fornalutx (16 de març), de 17,2 hectàrees, i el de la finca Son Doblons de Petra (6 de setembre), de 14,7 hectàrees. En concret, els dos incidents van afectar un total de 31,9 hectàrees no arbrades i van representar el 71,5 % del total de superfície cremada.

Al mateix temps, va especificar que l'esforç pressupostari es va centrar en la modernització i ampliació d'estades dels mitjans aeris d'extinció, en tenir una flota de quatre helicòpters, tres avions de càrrega en terra, un avió d'observació i coordinació, un avió amfibi de major capacitat operativa. Actualment, 380 persones conformen l'operatiu d'extinció de la Conselleria.

Aquests professionals atenen en concret els serveis de 26 llocs de vigilància fixa, deu unitats de vigilància mòbil, set brigades forestals terrestres, dos brigades forestals helitransportades i sis autobombes i la central de Comunicacions d'Incendis Forestals, a més de comptar també amb tècnics directors d'extinció i coordinació, agents de medi ambient i personal propi dels mitjans aeris d'extinció.

El conseller es va mostrar així "molt satisfet" dels resultats de la campanya d'aquest any, i va assenyalar que el fet que s'hagi aconseguit reduir el nombre d'incendis demostra que "el dispositiu que tenim funciona bé" i que l'actuació ràpida dels mitjans d'extinció ha fet que el nombre d'hectàrees cremades sigui "molt petit".