26 de febrero de 2021
4 de juny de 2008

Balears és la sisena Comunitat amb els donants de trasplantaments més joves, amb una mitjana de 57,9 anys

Els trasplantaments van augmentar un 7 per cent a nivell nacional en els quatre primers mesos de l'any amb 536 donacions, segons l'ONT

PALMA DE MALLORCA / MADRID, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

Balears és la sisena Comunitat Autònoma amb els donants de trasplantaments més joves, amb una mitjana de 57,9 anys, al situar-se per darrere de Castella i Lleó (58,2), Astúries (60,3), Navarra (60,9), Galícia (63,2) i la Rioja (68,9), segons ha informat avui en un comunicat el Ministeri de Sanitat i Consum referint-se a les dades recollits per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Segons aquestes dades, els trasplantaments d'òrgans van augmentar a nivell nacional un 7 per cent en els quatre primers mesos de l'any. El ministre Bernat Soria oferirà aquestes dades en el Ple del Congrés dels Diputats en una resposta oral a la Sessió de Control al Govern, amb motiu del Dia Nacional del Donant d'Òrgans que se celebra avui.

En concret, l'ONT va enregistrar de gener a abril 536 donants d'òrgans, fet que suposa un increment del 4,5 per cent respecte el mateix període de l'any anterior (513). Això ha permès un augment del 7,1 per cent el número total de trasplantaments, amb 1.284 (respecte dels 1.199 efectuats en els quatre primers mesos del 2007).

Els resultats mostren també creixements importants en tots els trasplantaments d'òrgans, i destaquen el de pàncrees, que ha augmentat més del 65 per cent, el de cor, en un 20 per cent, i el de pulmó, que va créixer prop del 7,4 per cent.

El ministeri va subratllar que, tot i que resulta difícil superar els 34,3 donants per milió de població a la qual arribàrem l'any passat, l'índex més alt del món, a Espanya segueixen augmentant les donacions d'òrgans, fonamentalment gràcies a la solidaritat de les persones grans, com reflecteixen les dades de l'ONT.

Pel que fa a les comunitats autònomes, les xifres assenyalen que el nombre de donants ha experimentat un major creixement a Extremadura, Navarra, Castella i Lleó, El País Basc, Astúries, Canàries, Andalusia, Aragó i Galícia, així com la ciutat autònoma de Melilla. En números absoluts, d'altra banda, han estat Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc, les que han tingut un creixement més alt.

Referint-se a l'edat, destaca el creixent protagonisme de les persones grans en les donacions, ja que el nombre de trasplantaments realitzats amb òrgans procedents de donants de més de 60 anys ha anat en augment des de l'any 2000, i actualment el 43 per cent dels donants té més de 60 anys, i la mitjana es troba en 53,4 anys. En aquest sentit, assenyalen que aquestes donacions han permès fer un total de 6.656 trasplantaments, d'ells 3.047 són de ronyó, 2.635 de fetge, 30 pulmonars i 17 cardíacs.

Per comunitats autònomes, Madrid té una mitjana de 48,3 anys, i Canàries, amb 48,5, són les zones amb els donants més joves, i els de major edat se situen a La Rioja (68,9 anys), Galícia (63,2) i Navarra (60,9).

DESCENS DE DONACIONS PER ACCIDENT DE TRÀNSIT

Segons les dades de l'ONT, en els quatre primers mesos del 2008, els donants morts per traumatisme cranioencefàlic en accidents d'aquest tipus representen únicament un 7,6 per cent del total de donacions, respecte del 14 per cent del 2006. D'altra banda, l'increment en la donació de persones grans de 60 anys ha compensat el descens dels donants morts en accidents de trànsit.

En aquest sentit, el ministeri subratlla la importància de les mesures adoptades pel govern per reduir la sinistralitat vial, com l'aprovació del carnet per punts i la intensificació dels controls d'alcoholèmia per retirar als conductors ebris de les carreteres, tot i que apunten que aquest descens no ha afectat al nombre de donacions.

Pel que fa als objectius del futur, El Ministeri de Sanitat i Consum, a través de l'ONT, s'ha fixat com a objectiu prioritari arribar a una taxa de 40 donants per milió de població en els pròxims tres anys. Per a això, l'ONT ha posat en marxa una sèrie de mesures, entre elles, el foment de la donació entre la població immigrant, l'extensió del programa de donació amb el cor en asistolia i potenciar-ne les donacions de viu.