7 de marzo de 2021
11 de setembre de 2008

Balears veu "positiu" el document sobre finançament de Sanitat perquè recull les "dificultats" del SNS

SARAGOSSA, 11 de setembre (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum de les Illes Balears, Vicenç Thomàs Mulet, va valorar avui positivament el document sobre finançament del Sistema Nacional de Salut (SNS) presentat per Sanitat als consellers regionals perquè, segons la seva opinió, recull "amb exactitud" les dificultats que presentarà el sistema sanitari espanyol en el futur.

Durant la seva compareixença davant els mitjans en el marc del Consell Interterritorial del SNS, que s'està celebrant a Saragossa, el representant balear va destacar a més que, a l'informe, que es preveu sigui aprovat avui mateix per la seva posterior remissió al Consell de Política de Fiscal, apareixen reflectides les reflexions que van aportar els diferents consellers en el passat Consell Interterritorial, celebrat el mes de juny.

Així, d'acord amb els seus homòlegs populars de València i Madrid -aquest últim absent a la reunió-- va defensar l'augment de població com una de les variables importants que s'ha de tenir en compte en el repartiment de la despesa sanitària per Comunitats Autònomes. "Des de 1999, les Illes Balears han augmentat en un 30 % la seva població", va afirmar per després afegir que l'arxipèlag és la regió que ha patit un major increment d'habitants.

En aquest sentit, Thomàs va dir que la seva regió ha estat "la pitjor" comunitat autònoma finançada per la Llei General de Sanitat de 2001 perquè, segons la seva opinió, aquest text legal "no ha recollit elements dinàmics" com els canvis en la estructura poblacional, una situació a la qual el conseller balear suma una característica pròpia de l'arxipèlag, que és "la població flotant de persones estrangeres que fan estades temporals".

REFORÇAR LA PRESTACIÓ DE L'AVORTAMENT

Respecte al Reial Decret per garantir la intimitat, la confidencialitat i l'equitat en la prestació de la interrupció voluntària de l'embaràs, Thomás Mulet va reivindicar la "gran utilitat" de l'actual Llei de l'Avortament, tot i que ha reconegut que han ocorregut determinades circumstàncies, "moltes vegades amb origen judicial, que han implicat "inseguretat jurídica" a dones i professionals. Per això apel·lés a la necessitat de "reforçar" la seguretat d'aquests col·lectius i garantir-los "la prestació d'aquest servei".

També va considerar "oportú" fer el debat de la despenalització de l'avortament en els pròxims mesos "des de la tranquil·litat" i la recerca d'instruments "adequats" a l'actualitat. "Tenim una llei que ja té 23 anys", va recordar.