30 de mayo de 2020
11 de juny de 2008

Bermejo assegura que el Govern actua amb contundència en relació amb els militars rwandesos processats per Andreu

Sampol va instar el Govern a accelerar en la mesura del possible les mesures per procedir a la detenció dels responsables

MADRID, 11 Juny. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha assegurat avui que el Govern actua amb tota la contundència que marquen les regles de l'Estat de Dret per sol·licitar la lliura a la Interpol dels 40 militars de l'actual Govern de Ruanda imputats pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu per delictes de genocidi, crims de lesa humanitat i terrorisme, entre víctimes dels quals es troben nou espanyols, víctimes de les matances al país africà que es van prolongar entre 1994 i 2000.

Segons el ministre, fins avui l'actuació desplegada correspon als òrgans judicials que formen part de l'Estat espanyol. Bermejo es va pronunciar així després de ser preguntat a la sessió de control al Govern de la Cambra Alta pel senador del Grup Mixt, Pere Sampol, qui va sol·licitar al titular de Justícia informació sobre les actuacions que té previst el seu departament per portar davant de la justícia als imputats pel jutge Andreu.

El magistrat acusa els processats, contra els que ha dictat ordres de detenció internacional, de prendre el poder per la força i instaurar un règim de terror al país realitzant "horribles crims" contra la població civil. En el seu auto, Andreu indicava que en la dècada de 1990 més de quatre milions de rwandesos van ser assassinats o van desaparèixer "en el marc d'un pla d'extermini per raons ètniques i polítiques".

Les morts dels nou espanyols, sis d'ells religiosos i altres tres membres de l'ONG Metges del món, es van produir en camps de refugiats, on treballaven i "denunciaven els abusos que patien els desplaçats de guerra". Tots ells van morir a mans de membres de l'organització polític/militar APR/FPR.

El senador autonòmic ha traslladat aquesta pregunta al ministre després de mantenir encontres amb els responsables de la Fundació Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a la Regió dels Grans Lagos.

En la seva intervenció, el ministre va reiterar la sensibilitat del Govern espanyol davant les morts i desaparició dels ciutadans en el "genocidi ruandès", el que el porta a desplegar les actuacions d'acord amb la gravetat dels fets descrits d'acord amb les diligències que marquin els òrgans judicials competents, va explicar.

"Ara és l'àmbit judicial el qual ha d'actuar ja que és la seva competència conforme a les nostres lleis, i en el moment en què el país al qual es demanda a través d'Interpol les detencions reaccioni, començarà l'acció governativa. No li càpiga dubta que actuarem amb tota la contundència", ha afirmat Bermejo.

IMPEDIR QUE ELS CRIMS QUEDIN IMPUNES

En el seu torn de rèplica, el senador per Balears va instar el Govern a accelerar en la mesura del possible les mesures per procedir a la detenció dels responsables, i concretament en el concernent a cinc encausats, com l'ambaixador ruandès a l'Índia, que estan desplegant càrrecs fora de les fronteres de Ruanda.

Sampol va assenyalar que una "potència mundial" com Espanya "s'ha vist fins ara incapaç" d'aclarir la mort dels ciutadans espanyols i va cridar l'atenció que han estat les víctimes i la Fundació Fòrum Internacional els quals han localitzat els testimonis i els han proporcionat la protecció suficient per prestar declaració davant del jutge Andreu.

També va reclamar al Govern major diligència en les seves actuacions ja que els cinc acusats esmentats no gaudeixen d'immunitat de jurisdicció al no ser alts oficials.

"Fins ara el Govern espanyol ha fallat a les víctimes, ells li han fet el treball, han identificat als possibles culpables i el jutge ha dictat ordre de processament i ordre d'arrest. Res justifica que el Govern es renti les mans, és hora d'actuar i que el Govern es posi al capdavant de la captura dels culpables. Ministre, per les seves paraules dedueixo que és conscient de la gravetat dels fets. No permetin que aquests crims quedin impunes", va emfatitzar el senador.

Per la seva banda, Bermejo va replicar que els jutges de l'Audiència Nacional i Ministeri Fiscal són també Estat i va assegurar que "ningú va a deixar indefens a cap ciutadà", subratllant que perquè les actuacions siguin eficaços hauran de desplegar-se d'acord amb la legislació.

També va dir que el Govern no és responsable en l'àmbit internacional de les decisions de l'ONU respecte al nomenament dels seus càrrecs i va precisar que respecte als actes dictats per l'Audiència Nacional, el Govern està "fent el que ha de fer".

"Només en el moment en què el jutge es dirigeixi al Govern, serà el moment del Govern, no li càpiga dubta que en aquell moment l'executiu actuarà d'acord amb els instruments internacionals vigents, que no ens permeten actuar ara", va explicar el ministre de Justícia.