20 de octubre de 2019
 • Sábado, 19 de Octubre
 • 15 de agost de 2019

  Binissafúller, Cala Deià, la Colònia de Sant Pere i Cala Millor se sumen a la xarxa 'Platges sense Fum' de Balears

  La incorporació d'aquests quatre nous espais a la xarxa eleva a set el nombre de platges de Balears lliures de fum

  Binissafúller, Cala Deià, la Colònia de Sant Pere i Cala Millor se sumen a la xarxa 'Platges sense Fum' de Balears
  El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant l'acte de senyalització de la 'Platja sense Fum' a Cala EstànciaCAIB

  PALMA DE MALLORCA, 15 Ago. (EUROPA PRESS) -

  Les platges de Binissafúller (Sant Lluís), Cala Deià, la Colònia de Sant Pere (Artà) i Cala Millor (Sant Llorenç) s'han adherit a la xarxa de 'Platges sense Fum' de Balears, impulsada des de les carteres de Salut i Consum i de Medi Ambient i Territori del Govern per promoure hàbits saludables i sensibilitzar sobre la necessitat de no deixar residus en espais naturals.

  Així ha informat la conselleria de Salut i Consum en una nota en la qual han detallat que, amb la incorporació a la xarxa d'aquests quatre nous espais, en total seran set les platges de l'arxipèlag que estaran lliures de fum, ja que anteriorment es van sumar a la iniciativa les platges de Cala Estància (Palma), Cala Anguila (Manacor) i Sant Joan (Alcúdia).

  L'objectiu de la xarxa és ampliar els espais lliures de fum de Balears, conscienciar sobre la importància d'adoptar un estil de vida saludable i evitar el perill que suposen les burilles a la platja.

  Segons han explicat, la iniciativa és voluntària i són els Ajuntaments els que decideixen quins trams del litoral s'adhereixen a la xarxa, espais en els quals es vetllarà per mantenir les zones lliures de fum.

  UNA BURILLA CONTAMINA 8 LITRES D'AIGUA

  Des de Medi Ambient i Territori han destacat la repercussió "positiva" de la xarxa 'Platges sense Fum' a l'entorn natural, en ser les burilles el residu més abundant de les escombraries marines.

  En aquest sentit, la Conselleria alerta que una sola burilla contamina vuit litres d'aigua i que, a més, les substàncies que componen els cigarrets (quitrà, plom, mercuri, nicotina, arsènic o amoníac) queden atrapades en el filtre, element no biodegradable i que pot trigar fins 10 anys a descompondre's.

  Cal recordar que la Llei de Residus i Sòls Contaminats disposa, entre altres qüestions, que les administracions de Balears incorporaran a les ordenances municipals instruments de "prevenció i minimització de l'abandó de residus en la costa", com a burilles, envasos o objectes oxidats a les platges.

  Els ajuntaments poden adherir-se a la xarxa 'Platges sense Fum' de Balears a través d'una sol·licitud a la Direcció general de Salut Pública.