6 de marzo de 2021
18 de desembre de 2009

El Bloc afirma sentir-se "decebut" perquè el PSOE votés en contra de l'esmena de Sampol a la LOFCA

PALMA DE MALLORCA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Bloc per Mallorca i el PSM-Verds afirmen sentir-se "decebuts" amb el PSOE i el PP pel rebuig ahir al Congrés dels Diputats a l'esmena presentada pel senador Pere Sampol a la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca), per "no complir les expectatives" que s'havien dipositat en la reforma del model actual, i que havia estat impulsada des de la Plataforma Per un Finançament Justa.

Aquesta ha estat una de les dues votacions importants que van tenir lloc al Congrés dels Diputats, i en què el PSOE es va mostrar en contra, mentre que el PP va canviar el sentit del vot que originalment va emetre al senat, de favorable a desfavorable; amb la qual cosa, la iniciativa no va prosperar a la cambra baixa, tot i que ERC va votar a favor de la proposta, segons van recordar avui en roda de premsa els portaveus de la coalició, Biel Barceló i Miquel Àngel Llauger.

Sobre aquesta qüestió, els dos polítics han revelat que l'arxipèlag "no arribarà a equiparar-se" a la mitjana de finançament en 2012 --quan es liquidi el sistema--, perquè "no està garantit" en la fórmula que preveu el text de la nova legislació i, per tant, "no es compleix la promesa que ha fet el president Rodríguez Zapatero a Balears", relativa a superar el dèficit històric que ve arrossegant la Comunitat Autònoma.

A més, amb rebuig a l'esmena de Sampol també es va impedir que prosperés una iniciativa mitjançant la qual el senador demanava que es millorés la situació dels treballadors fixos discontinus que aquest hivern no cobren prestació per desocupació, al no haver cotitzat els sis mesos (180 dies) necessaris per a això, perquè, en molts casos, només van treballar tres o quatre mesos. Una situació que el Bloc estima que afectarà a uns 30.000 ciutadans de les illes, que "en aquest moment no tenen cap tipus d'ingrés", ha afirmat.

Per aquesta raó, el senador va incidir que "cal demanar responsabilitats als diputats del PP i el PSOE" per aquests resultats. Als primers, per canviar el vot "en set dies" i, als segons, per votar "en contra dels interessos dels ciutadans" de les illes, el finançament autonòmic de les quals es troba un 9% per sota de la mitja espanyola, segons xifres del 2008 aportades pel senador i que li han estat trasmeses per catedràtics d'Economia de renom.