26 de mayo de 2020
19 de setembre de 2008

El Bloc insta el Govern espanyol a assumir el deute històric dels municipis, que puja a 7.000 milions d'euros

PALMA DE MALLORCA, 19 de setembre (EUROPA PRESS)

El grup parlamentari Bloc per Mallorca-PSM Verds va instar avui l'executiu central a assumir el deute històric dels municipis espanyols, que actualment està xifrada en 7.000 milions d'euros, en entendre que el municipalisme és l'entitat "més perjudicada" a nivell europeu.

Així ho va expressar avui en roda de premsa el diputat parlamentari Miquel Àngel Llauger, qui ha reconegut que és "necessari" que totes les institucions "es posin en marxa" per aconseguir que la situació financera dels ajuntaments millori "com més aviat".

En aquest sentit, Llauger va apuntar que en "la majoria dels casos" els ajuntaments assumeixen responsabilitats que no els competeixen "directament", i això es tradueix en un deute que poc a poc va augmentant, i "no es pot parar".

D'aquesta manera, des del Bloc demanen la participació immediata de l'Estat, per pal·liar aquesta situació. Alhora, va destacar que el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha creat una situació "d'alarma" en els municipis espanyols, ja que, segons va argüir, el Govern disminuirà els ingressos pels municipis, per a aquesta legislatura en 950 milions d'euros.

Al mateix temps, ha afirmat que, amb aquesta mesura, "molts alcaldes" han presentat ja les seves queixes sobre aquesta qüestió, demanant que no es porti a terme aquesta mesura, presentada per Solbes.

Sobre aquesta qüestió, Llauger va explicar que, segons aquesta mesura, aquests 950 milions d'euros tornarien a contemplar-se en els Pressupostos de 2009, ja que en aquest any es "descomptarien".

Així, va expressar la necessitat que es pacti "com més aviat" un nou model de finançament, tant autonòmica com local, ja que la situació "així ho requereix".

Per la seva banda, Antoni Alorda, va apuntar que en un moment de contracció econòmica com la que viu tot el país, és quan cal produir un "canvi pel que fa el percentatge en despesa pública", doncs això, segons el seu semblar, "ajudaria a recuperar la riquesa del país".