3 de abril de 2020
2 de abril de 2008

Cabrer demana explicacions al Govern sobre les seves actuacions en matèria de tren i li exigeix que no creu "alarmisme"

PALMA DE MALLORCA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del PP en matèria de transport, Mabel Cabrer, va exigir avui al Govern que expliqui quines actuacions ha portat a terme en els últims nous mesos en matèria ferroviària, lamentant que en tot aquest temps "no hi ha hagut projectes de res" ja que "com s'ha fet d'únic ha estat tancar el metro", i alhora li va demanar no crear "alarmisme" entorn d'aquestes qüestions.

En roda de premsa, Cabrer es va referir així a les acusacions "falses" que, va lamentar, s'han abocament des que s'ha produït el descarrilament del tren de Manacor, dilluns passat, criticant que l'executiu autonòmic "només es dedica a criticar". "En la legislatura anterior les condicions eren de màxima seguretat i nou mesos han estat temps suficient per executar algun projecte", va etzibar.

Tal com va afirmar al voltant del succés, l'estació de tren de Manacor compta amb sistema de frenada automàtic puntual (FAP) malgrat no estar activat, tractant-se d'un mecanisme que hagués disminuït els riscos d'accident. En aquest sentit, va puntualitzar que a l'anterior legislatura el sistema va quedar instal·lat a Palma, Inca i Sa Pobla, tot i que no així a Manacor ja que "tot estava col·locat però faltava fer les proves" i l'actual equip no ho ha posat en funcionament.

Tot i això, ha afirmat que cap de les estacions incloïen cap tipus de frenat abans de l'arribada del PP al Govern i "el Pacte no va adoptar aquestes mesures", pel que va manifestar que el seu partit va procedir a introduir aquest mecanisme per garantir una major seguretat a les estacions, en tractar-se d'un dispositiu que s'activa si el maquinista no reconeix els senyals acústics que l'avisen que ha de parar, de manera que el tren frena automàticament.

Així, va criticar que el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, en lloc de "ser prudent i assumir part de la seva responsabilitat", es dedica a criticar al PP "dient que les unitats són velles i que en quatre anys no es van fer inversions, cosa que és mentida". Així, va respondre que es van comprar deu unitats dobles noves, per un valor de 24 milions d'euros, que se sumaven a les 12 ja existents.

"Això va permetre la millora del servei i que les unitats passessin les revisions que corresponien mentre que les antigues es van retirar", va agregar la popular, agregant que es van introduir mesures de confort noves, es van augmentar les freqüències i es va realitzar un contracte de manteniment i un altre d'unitats a través d'un concurs públic per 900.000 euros anuals. També es van suprimir 18 passos a nivell.

Cabrer va considerar l'accident una "mala notícia" i va considerar que les unitats de seguretat són "importantíssimes" així com la qualitat del servei com "primeres premisses" per "captar usuaris". Segons va assenyalar, les causes del sinistre, pel que nou persones han quedat ferides, estan encara per determinar.