23 de noviembre de 2019
 • Viernes, 22 de Noviembre
 • 29 de juliol de 2009

  Un de cada cinc empresaris de les Balears preveu disminuir el nombre de treballadors durant el tercer trimestre del 2009

  PALMA DE MALLORCA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

  Un de cada cinc empresaris de les Balears (20,7%) preveu disminuir el nombre de treballadors durant el tercer trimestre del 2009, respecte al segon, mentre que el 76,6% considera que mantindrà els actuals llocs de treball i el 2,7% vaticina que incrementarà el nombre de llocs de treball.

  Així ho ha informat en una roda de premsa la directora d'Estudis de la Cambra de Comerç de Mallorca, Cati Barceló, qui després de presentar l'Indicador de Confiança Empresarial, ha reconegut que les xifres d'ocupació són "preocupants", ja que en plena temporada turística, quan és habitual fer contractacions, "ens hem trobat que el ritme de destrucció d'ocupació ha estat accentuat durant el segon trimestre en el sector de la construcció i en els serveis".

  En aquest sentit, va revelar que en el sector de la construcció, el ritme de destrucció d'ocupació en el segon trimestre (-21,5%) s'ha duplicat respecte al primer trimestre (-12%). D'aquesta manera, ha assenyalat que en el primer semestre, la població parada es va elevar a 23.000 persones de mitjana mensual, un 156,9% més que en el mateix període del 2008.

  Respecte als serveis, va detallar que la població ocupada entre gener i juny va disminuir de mitjana un -5%, el que va suposar 352.100 persones ocupades en aquest sector. Per trimestres, ha indicat que el ritme de destrucció d'ocupació en el segon s'ha situat en -4,3%, el que significa una moderació en relació amb el primer (-5,8%).

  Així, entre gener i juny hi ha hagut de mitjana 55.700 persones parades en el sector de la construcció, fet que suposa un 98,2% més que en el primer semestre del 2008. En taxes de variació interanuals, el ritme de creixement del nombre d'aturats en el segon trimestre (116,4%) continua en augment respecte al primer (86,1%).

  En el que es refereix a la Indústria, la població ocupada entre gener i juny va disminuir de mitjana un -11,2%, situant-se en 38.700 persones. Concretament, el ritme de destrucció d'ocupació en el segon trimestre (-9,3%) va disminuir respecte al primer (-12,8%).

  Per la seva banda, la població parada en aquest sector ha arribat a en el primer semestre 4.000 aturats mensuals, el que significa un 60% més que en el mateix període del 2008. Així, el nombre d'aturats es va incrementar un 72% en el segon trimestre, respecte del 48% del primer.

  "La situació per al quart trimestre serà delicada", va vaticinar Barceló, qui ha apuntat que si la temporada turística finalitza sense que el sector de la construcció encara no hagi presentat signes de recuperació, "serà preocupant el tema laboral", el que, segons ha recordat, va a repercutir en el consum i, per tant, "va a afectar a la resta de serveis".

  "AJUST DE COSTOS"

  Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Joan Gual, ha recordat que el turisme "no ha quedat al marge de la crisi", si bé va recalcar que ha estat el menys afectat, pel que suposa la "gran fortalesa" de l'economia balear.

  D'altra banda, ha subratllat que a diferència del que succeïa en els "anys d'esplendor" les empreses estan "ajustant els seus costos" per adaptar-se a l'actual situació econòmica, pel que ha precisat que el fet que puguin incrementar la seva facturació en els pròxims mesos, no significa que vagi a tenir un reflex directe a l'increment del nombre de treballadors. En aquesta línia, ha assenyalat que les companyies estan "ajustant plantilles per poder competir i sobreviure".

  En aquest sentit, Barceló va recalcar que es necessitarà una taxa de creixement econòmic d'entre l'1,2 i l'1,5% per "començar a veure un canvi de tendència" en les empreses a l'hora de generar llocs de treball. "És possible que vegem taxes de creixement positives, a partir de 2011, però tan moderades que no aconseguim revertir la situació actual del mercat laboral", va tancar.