3 de marzo de 2021
4 de abril de 2008

El Cinema Fòrum del Comib pretén analitzar els avanços i les expectatives de la llei de dependència

PALMA DE MALLORCA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (Comib) analitza a través del 'I Cinema Fòrum' els avanços mèdics i les expectatives de la llei de dependència, mitjançant el visionat de pel·lícules que han de veure amb la matèria. El cicle va començar dijous amb la projecció del film 'I tu qui ets?' del director Antonio Mercero.

Sota el lema 'L'impacte social i sanitari de les demències', l'organisme mèdic va començar la jornada d'ahir en què la protagonista va ser la cinta d'Antonio Mercero que tracta sobre la malaltia d'Alzheimer, i que va ser presentada pel director de l'àrea de Formació Mèdica Continuada del Comib, Federico Sbert.

Una vegada va acabar el visionat del film, el públic assistent va participar en un col·loqui moderat per l'especialista en Neurologia de la Unitat de Demències de l'Hospital Son Dureta, el doctor Guillem Amer, i on també van participar la neuropsicòloga Catalina Llompart, i la treballadora social Concepción Rojas.

Amer va destacar la importància dels nous criteris diagnòstics per a la malaltia de l'Alzheimer, proposats fa poc per la comunitat científica internacional, que "combinats amb les noves tècniques de diagnòstic basades en imatges i els nous abordatges terapèutics, en conjunt pot propiciar que probablement en menys de 10 anys pugui canviar molt el que els metges podem fer amb els malalts d'Alzheimer".

L'especialista va explicar els assistents al 'I Cinema Fòrum' del Comib que aquests nous criteris diagnòstics permetran definir grups de malalts homogenis, sobre els quals es podrà avaluar si els nous tractaments dirigits a modificar l'evolució de la malaltia són útils. A més, va ressaltar que en uns 5 o 10 anys s'espera que es creuen medicaments que podrien modificar l'evolució de la malaltia i tenir un efecte més enllà del simptomàtic.

En la jornada inaugural la llei de dependència també va cridar l'atenció dels participants a aquesta proposta del col·legi de metges i sobre aquesta qüestió, Llompart va afirmar que "les famílies amb persones en situació de dependència no tenen recursos econòmics suficients". En aquest sentit va apuntar que la llei de dependència ha "creat moltes expectatives" i la llista d'espera és "molt gran".

Amb aquesta proposta, es pretén fomentar la reflexió i el debat sobre determinades realitats i valors que persisteixen a la societat, "amb el cinema com fil conductor", van assegurar des de l'organisme mèdic.

La pròxima cita amb el 'fòrum' tindrà lloc dimarts que ve 29 d'abril, en què es projectarà la cinta 'Les ales de la vida' i temàtica central de la qual és "Viure en plenitud". Després li seguiran el 27 de maig 'El Dilema' amb la problemàtica del tabac com a principal protagonista, i així successivament.

En la pàgina Web de l'organisme -www.comib.com-, es pot visitar i descarregar el fullet complet en què es pot observar tota la programació prevista fins el mes de novembre vinent, en què es tancarà aquest cicle.