19 de noviembre de 2019
14 de gener de 2009

El Col·legi d'Arquitectes celebra que la Llei del Sòl prevegi un ús excepcional de l'habitatge en el sòl rústic

A més considera preferible haver-se dedicat únicament "a fer una llei urbanística"

PALMA DE MALLORCA, 14 de gener (EUROPA PRESS)

El Col·legi d'Arquitectes de Balears es va mostrar avui satisfet perquè l'avantprojecte de la Llei del Sòl prevegi l'ús de l'habitatge en sòl rústic com un ús excepcional, quan tradicionalment havia estat "l'element residual". A més, va sol·licitar, al costat dels altres col·legis professionals relacionats amb l'ús o la transformació del terra, com a mínim dos mesos per estudiar la normativa.

En declaracions als periodistes després d'una reunió amb el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, el president del Col·legi d'Arquitectes de les Balears, Luis Corral, ha indicat que l'avantprojecte, que va ser presentat dilluns passat i s'espera que sigui aprovat pel Consell de Govern abans de l'estiu, pretén recollir la diferent normativa que existeix sobre urbanisme, ordenació territorial i paisatge. Així, va posar èmfasi que des del seu Col·legi opinen que "era millor dedicar-se a fer únicament una llei urbanística".

Tot i això, Corral ha assenyalat que intentaran col·laborar al màxim a l'estudi de l'avantprojecte "que entenem necessari per a Balears" pel que ha indicat que treballaran perquè sigui "la Llei que tots volem".

Pel que fa a les Àrees de Reconversió Territorial (ART), el president va matisar que el seu Col·legi sempre ha estat "crític no amb la figura, sinó amb el mal ús que s'ha fet d'ella". Així, va remarcar que es tracta d'una "magnífica eina" per a l'ordenament territorial però que en alguns casos s 'ha fet un "ús perniciós". A més, va revelar que Vicens ha anunciat que s'estableix un reglament cap a les ART en què es planteja l'igualar en les àrees el "tema dels aprofitaments urbanístics".

A més, ha recordat que durant la trobada van tractar diferents temes com el sòl rústic o la regulació específica dels convenis col·lectius. Així, va remarcar que coincideix amb el conseller quan es parla que l'ús de l'habitatge ha de ser un ús excepcional dins del sòl rústic i va apuntar que Menorca ja no permet l'ús de l'habitatge en el sòl rústic, alguna cosa que succeeix també en altres Comunitats Autònomes com Catalunya, Canàries o el País Basc.

Per la seva banda, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, va destacar que el seu departament espera "col·laboració i moltes aportacions que enriqueixin i millorin aquesta Llei". En aquest sentit, va remarcar que "no és una llei tancada" sinó que s'obre el seu període de consulta i "debat necessari sobretot si volem que l'urbanisme i la política territorial es faci d'una altra manera", va considerar.