8 de marzo de 2021
14 de març de 2008

Consell.-El Govern autoritza la firma del conveni amb el Ministeri de Medi Ambient per la compra de Planícia

PALMA DE MALLORCA, 14 de març (EUROPA PRESS)

El Consell de Govern ha autoritzat avui a la Conselleria de Medi Ambient per signar el conveni amb el Ministeri de Medi Ambient per la compra de la finca Planícia, situada al municipi de Banyalbufar. Les dues parts ja han acordat el text definitiu del conveni i han donat el vistiplau als termes de l'adquisició de la finca, de 445 hectàrees, per un valor d'11.182.000 euros, dels quals el Ministeri aporta 10 milions i la Conselleria 1.182.000 euros, a més de les despeses derivades de la compra.

Així ho va explicar avui la portaveu del Govern, Margarida Nájera, en roda de premsa posterior a la reunió, en què va assenyalar que el conveni acordat és fruit de les accions conjuntes portades a terme per la presidència del Govern i la Conselleria davant del Ministeri de Medi Ambient. La compra de Planícia suposarà la incorporació al patrimoni públic d'una de les finques "més valuoses", va dir, des del punt de vista ambiental, de la Serra de Tramuntana.

El Ministeri ja té els informes favorables dels seus serveis jurídics respecte al conveni i aquest ha estat enviat al Ministeri d'Administracions Públiques a efectes de la seva tramitació final.

Segons va puntualitzar, l'adquisició es realitza exercint el dret de retracte que estableixen la Llei estatal de Monts i la Llei autonòmica de Conservació d'Espais de Rellevància Ambiental. Totes dues atorguen l'Administració autonòmica la possibilitat de fer seu un patrimoni al mateix preu fixat per una operació de compravenda entre particulars.

En el cas de Planícia, el preu d'adquisició és l'esmentat perquè és el valor acordat en l'operació de compravenda de la finca realitzada el 12 d'abril del 2007. A partir d'aquella data, la Conselleria disposava d'un any per exercir el dret de retracte i fer-la seva al preu apuntat.

El Ministeri serà el titular de 427 hectàrees de la finca (un 96 %), mentre que la Conselleria ho serà de les 18 restants, que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats.

Planícia és una de les possessions més conegudes de la Serra de Tramuntana, sobretot a les comarques d'Esporles, Banyalbufar i Estellencs. Està ubicada en el vessant de la Mola de Planícia, entre les finques de Son Balaguer, Son Serralta, és Rafal de Planícia i s'Arboçar. Destaca tant pels seus valors naturals, especialment pels seus magnífics boscos d'alzinar, com pels elements patrimonials que allà es troben, precisament relacionats amb l'aprofitament del bosc i l'antiga activitat dels carboners.

A més, la finca de Planícia guaita sobre el mar, amb unes "espectaculars panoràmiques", va agregar Nájera, des d'una costa retallada de penya-segats. En els voltants hi ha conegudes fonts, com la de sa Menta i la des Garbell. En conjunt, i des del punt de vista paisatgístic, és una de les finques més belles de la Serra de Tramuntana.

A més, Planícia és molt coneguda per excursionistes i aficionats al senderisme. La Mola de Planícia és un referent per als aficionats al muntanyisme de Mallorca, respecte a rutes del sud de la Serra de Tramuntana. La possessió, documentada des de l'any 1450, té una gran casa de senyors (1.400 metres quadrats) i una altra més petita i més pròxima al mar (310 metres quadrats). També hi ha una immensa tafona que és una bona mostra de l'antiga activitat 'oliverera' de la finca.