21 de abril de 2019
 • Sábado, 20 de Abril
 • 9 de juny de 2008

  La Conselleria d'Educació convoca avui la Taula de l'ensenyament concertat per reprendre les negociacions

  Paulí Aguiló afirma que la manifestació de demà es portarà a terme "passi el que passi" a la reunió

  PALMA DE MALLORCA, 9 Juny (EUROPA PRESS) -

  La Conselleria d'Educació i Cultura farà avui la Taula de l'ensenyament concertat amb l'objectiu de reprendre les negociacions amb els sindicats STEI, USO, FSIE, FE-CCOO i FETE-UGT, convocants de la vaga prevista per a aquest dimecres, reunió que tindrà lloc a les 16.00, dues unes hores abans de la concentració prevista per les centrals sindicals des de la Plaça d'Espanya fins a la Conselleria.

  En declaracions a Europa Press, el responsable del STEI en l'ensenyament concertat, Paulí Aguiló, va assenyalar que la trobada d'avui es portarà a terme després de què els sindicats remitissin un escrit divendres passat amb el qual demanaven a la Conselleria un esborrany de les propostes que el departament els va traslladar verbalment a la reunió que van mantenir dimecres.

  Algunes de les iniciatives entorn de les quals existeix un principi d'acord estan relacionades amb l'acumulació de les hores de lactància, la paga extraordinària per als professors que portin impartint classes durant 25 anys, inclosos els religiosos, i el pagament de 140 euros per equiparar els sous dels docents de la concertada amb els interins de la pública.

  Tot i això, Aguiló va recalcar la necessitat de tenir per escrit els compromisos del departament dirigit per Bàrbara Galmés i, en concret, del director general de Planificació i Centres, Miquel Martorell, perquè considera que les propostes llançades des de la Conselleria durant la trobada del dia 5 són "matisos necessaris que exigim tenir sobre un paper".

  Al mateix temps, el responsable sindical va advertir que, passi el que passi durant la Taula de l'ensenyament concertada, la manifestació prevista dues hores després es portarà a terme igualment, justificant que la Conselleria va convocar aquesta reunió "massa tard", de manera que la protesta seguirà el seu curs.

  Tot i això, respecte a la vaga prevista pel dia 11, va assenyalar que la desconvocatòria de l'atur dependrà de com es desenvolupi la taula i si finalment Educació els trasllada per escrit les seves propostes. "Que la desconvoquem o no són suposicions però donarem una treva en el cas que arribem a un acord que satisfaci a les parts afectades", ha afirmat Aguiló.

  DISCREPÀNCIES ENTRE CONSELLERIA I SINDICATS

  Respecte els punts en els quals sindicats i Conselleria discrepen, es troba el complement lligat a l'antiguitat, respecte el qual Martorell va recordar que només les Comunitats de Cantàbria i Catalunya tenen dret a l'anomenat sexenni. Es tracta d'un dels principals esculls que es van produir a la reunió mantinguda divendres passat, a causa de què Martorell va plantejar que els docents de la concertada cobressin 63 euros addicionals en el període comprès entre 2011 i 2016, quan els sindicats exigeixen que sigui entre el 2010 i el 2011 i, com a màxim, fins el 2013.

  D'altra banda, la segona gran diferència entre la Conselleria i els sindicats es troba en la proposta per equiparar els sous entre els docents de la concertada i els interins de la pública, per a la qual cosa els primers han de cobrar 140 euros més que fins ara.

  En aquesta línia, el Govern proposa que els professors de l'ensenyament concertada comencin a percebre 15 euros entre gener i juny de 2009, quan els sindicats reclamen que siguin 20 euros, alguna cosa que no va ser acceptat per la Conselleria, el que, segons el parer dels sindicats, "demostra que no existeix voluntat negociadora".

  Així, l'executiu proposa que els docents de la concertada cobrin un complement de 15 euros entre gener i juny de 2009; un altre de 20 euros entre juliol i desembre de 2009; un altre de fins a 50 euros a partir de gener de 2010; un altre de 50 euros entre gener i setembre de 2011; i un últim de 20 euros a partir de setembre de 2011, sumant així els 140 euros.

  Els sindicats ja van celebrar dos dies de vaga els passats dies 14 i 15 de maig, que van ser secundats pel 73,9 i el 73,29 per cent, respectivament, després de què durant la primera jornada paressin 2.599 docents i en la segona 2.587 professors dels més de 3.500 que treballen en els 114 col·legis de l'ensenyament concertada de l'arxipèlag.