30 de marzo de 2020
22 de juliol de 2008

La Conselleria de Medi Ambient investiga la mort de més de 1.000 pins en una finca d'Escorca

PALMA DE MALLORCA, 22 de juliol (EUROPA PRESS)

Tècnics de la Conselleria de Medi Ambient estan investigant la mort de més de mil pins adults en una finca del terme municipal d'Escorca i han detectat l'aplicació directa d'un herbicida que provoca la mort dels arbres en un període que oscil·la entre els 15 dies i els tres mesos.

En un comunicat, la Conselleria va sostenir que la utilització d'aquest herbicida -dels quals serveixen per matar la vegetació de les voreres en camins i carreteres- es tracta d'una actuació no autoritzada per la Conselleria i que vulnera el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la Sierra de Tramuntana i la Llei estatal de Montes.

El Govern va apuntar, tot i això, que el nombre d'arbres morts "podria ser superior". A més, va indicar que el PORN de Tramuntana estableix que no es poden tallar ni matar pins en pendents superiors al 30 % i, en aquest cas, arriben al 60 %.

Aquesta pràctica, a més d'implicar una important pèrdua de la qualitat del paisatge forestal de la Serra de Tramuntana, posa en perill la recuperació de les alzines joves ja que, sense la pineda, estan més desprotegides davant dels temporals, la insolació, la pèrdua de terra i el menor disponibilitat de recursos hídrics.

La finca ha estat visitada per agents mediambientals i tècnics de la Direcció general de Biodiversitat, que van constatar la mort dels pins i van redactar l'acta de denuncia.

L'eliminació dels pins pot obeir a una "interpretació equivocada" de la gestió forestal si el que es pretén és la creació o la recuperació d'un alzinar.