5 de diciembre de 2020
23 de setembre de 2009

Debat.-El Parlament acollirà avui les intervencions dels grups en la segona jornada del Debat de l'Estat de la Comunitat

PALMA DE MALLORCA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Parlament acollirà avui a partir de les 12.30 hores, transcorregudes les 24 hores que marca el reglament després del discurs del president del Govern, Francesc Antich, una llarga jornada en la qual intervindran tots els grups de la Cambra de menor a major representativitat -Grup Mixt, Bloc, PSIB i PP- durant un torn de 30 minuts en el qual expressaran la seva opinió sobre l'actual estat de l'autonomia.

La jornada tindrà lloc després de la intervenció d'ahir del líder de l'executiu en la qual va anunciar mesures destacades com la possibilitat d'ajornament del pagament de la hipoteca durant tres anys per a les famílies en dificultats o la inversió de 13,5 milions d'euros per a la contractació de 1.700 aturats de les illes.

El parlament d'Antich va ser qualificat ahir de "desolador", "decebedor" i "allunyat de la realitat" per part del PP, mentre que els socis del Pacte, malgrat no estar totalment d'acord amb la seva opinió referint-se a temes com el finançament autonòmic o el Pla d'Infraestructures Educatives, es van mostrar satisfets perquè consideren que "fa front a la crisi" mitjançant iniciatives "concretes i realistes".

El portaveu parlamentari del Bloc, Biel Barceló, farà referència en la seva intervenció d'avui a les mesures econòmiques i socials que el Govern haurà d'adoptar per afrontar la crisi, iniciatives que, segons ha afirmat a Europa Press, "passen per l'austeritat". A més, posarà èmfasi en la reforma del sistema de finançament autonòmic i en la situació "heretada" a conseqüència de la "gestió dolenta" del PP durant el passat legislatura.

Per la seva banda, des de l'oposició, el portaveu del PP, Francesc Fiol, incidirà tant en l'actual crisi econòmica, com en els efectes que aquesta està tenint en els ciutadans de les illes i en alguns indicadors com la de l'ocupació. Així, subratllarà la necessitat de "veure com reorientar" aquesta situació ja que, segons els populars, l'actual Executiu "no té ni idea" per treure a les illes d'aquesta situació.

La intenció del seu discurs serà, segons ha remarcat, fer que el Govern "toqui de peus a terra i se centri en la realitat de l'arxipèlag".

Cal destacar que tant Antich com els consellers podran fer ús de la paraula totes les vegades que ho sol·licitin, de manera que, quan responguin individualment a un parlamentari, aquest tindrà dret a una rèplica durant 10 minuts. Tot i això, si el president i/o consellers contesten d'una manera global, els diputats en qüestió únicament tindran dret a una sola rèplica.

Per finalitzar, demà, dijous, es farà la tercera i última sessió a partir de les 11.00 hores, en què es produirà el debat, de menor a major representativitat, i votació de les propostes de resolució que hagin presentat els diferents grups.