7 de agosto de 2020
5 de juliol de 2010

Demanen 32 anys i mig de presó i multes de 13 milions per a 7 acusats de traslladar haixix des de Balears a Astúries

OVIEDO, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

El fiscal especial Antidroga d'Astúries, José Perals, demana una suma de 32 anys i mig de presó i multes per 13 milions d'euros per a set persones acusades en delictes vinculats al tràfic de drogues i blanqueig de capitals. El judici se celebra des d'aquest dilluns fins el 7 de juliol a la Secció Segona de l'Audiència Provincial, a Oviedo.

Segons l'escrit de la Fiscalia, els acusats han estat objecte d'investigació policial per part de la Unitat de Vigilància Duanera arran de descobrir que un mínim de dos d'ells formaven part d'un entramat de blanqueig de diner procedent del tràfic de drogues que es persegueix al jutjat d'Instrucció número 1 de Mieres.

Així, a partir d'aquesta investigació es detecta a partir de maig del 2007 que a més de les anteriors activitats de blanqueig, es dedicaven al tràfic de droga de manera organitzada, sobretot introduint a Astúries haixix en grans quantitats, portan-lo del Marroc o a través de les Illes Balears.

A més, es coneix que un dels acusats A.M.A., tenia una comunitat de béns, anomenada Ibetex CB, amb domicili a Melilla, que utilitzava per introduir al circuit financer els diners procedents del tràfic de drogues mitjançant la simulació d'adquisició de mercaderies extracomunitàries, en concret, productes tèxtils de la Xina, que anaven acompanyats d'una important sortida de divises.

El número total d'importacions declarades mitjançant DUA ha estat de 23, per un import total de 840.350,61 dòlars nord-americans. En canvi, les sortides de divises van arribar a en els anys 2005 al 2008 els 4.735,517,82 dòlars, produint un desajust negatiu de sortida de divises de -3.895.167,21 dòlars, és a dir, transferint-se a l'exterior (la Xina, Corea, Marroc, Unió dels Emirats Àrabs) 3.895.167,21 dòlars "sense contraprestació comercial", i han estat diners que procedia "del tràfic il·legal de drogues i que mitjançant aquest sistema es blanquejava i introduïa en el sistema financer".

De fet, en aquest període en una té la titularitat de Ibetex CB, s'han registrat uns ingressos totals, tots ells en efectiu, de 3.627.219 euros.

A més, després de les detencions produïdes el 2008 i durant els registres es van localitzar 137,442 quilos d'haixix amb una riquesa a THC del 7,8%; 9,144 quilos d'haixix amb una riquesa en THC del 3,1%; i 13,259 quilos d'haixix amb una riquesa en THC del 2,8%. La droga ha estat valorada en 815.209,50 euros.

Alhora, dins de la xemeneia del saló d'un dels detinguts ha estat trobada una suma de diners oculta per import de 74.730 euros, i alhora es va intervenir un vehicle marca Porxo, model Carrera.

Per a la Fiscalia, aquests fets són constitutius d'un delicte contra la salut pública i un delicte de blanqueig de capitals. Per aquesta raó, sol·licita per a H.A.EP, en les cases del qual es van practicar registre en localitzant la droga, els diners i va confiscar el cotxe, una pena de 6 anys i 6 mesos de presó i dues multes de dos milions d'euros cadascuna.

Per a un altre dels acusats, C.J.D.G., demana una pena de 4 anys i 6 mesos de presó i multa de dos milions d'euros, de la mateixa manera que per a S.A.; mentre que L.G.Á. s'enfronta amb 4 anys i 6 mesos de presó però sense multa.

A més, per a A.M.A. demana quatre anys de presó per delicte contra la salut pública i una multa de cinc milions d'euros pel delicte de blanqueig de capitals.

El sisè acusat, G.P.P.R., s'enfronta amb una pena de quatre anys de presó, mentre que el setè, S.EI.ER., s'enfronta amb quatre anys i mig de presó, tots dos sense multa econòmica.