8 de marzo de 2021
4 de abril de 2008

Ecologistes en Acció sol·licitarà les dades de la càrrega extreta del Don Pedro

EIVISSA, 4 d'Abril (EUROPA PRESS)

Ecologistes en Acció sol·licitarà les dades de la càrrega que es va extreure del Don Pedro, ja que segons ha anunciat avui en declaracions a Europa Press un dels seus portaveus, Jorge Sáez, es tracta d'informació de la qual manquen, ja que, tot i que s'ha posat de manifest la quantitat de contaminant que s'ha tret, la càrrega "també és important de de cara a la descontaminació". Segons Sáez, aquesta informació ja està elaborada pel que van a demanar-la des de Madrid.

Per a Sáez, els esculls artificials "van tenir en el seu moment una gran acceptació, ja que semblaven la solució a llocs molt degradats, però ara mateix no són tan reconeguts perquè, després de molts estudis, s'ha conegut que concentren la biomassa de les zones adjacents" i va agregar que "un element d'aquestes dimensions pot ser bastant perjudicial per a la zona".

El portaveu va remarcar la posició de les agrupacions ecologistes i va reiterar que "demanem el reflotament, no perquè pensem que sigui una decisió que es pugui prendre o no sinó perquè és una acció que cal emprendre per les característiques del lloc". Causa per la qual va recordar que "l'enfonsament s'ha produït en una zona d'alt valor ecològic en què un element discordant trenca equilibri i l'estructura de l'ecosistema".

El portaveu va incidir que la descontaminació total és completament impossible, "partint del fet que el vaixell és de metall i el metall ja és per si mateix un element contaminant". Segons el portaveu "en aquest cas els elements principals que analitzem són la contaminació permanent del vaixell, el canvi estructural de l'ecosistema i el fet que crearia un precedent pel que fa a la política d'extracció de vaixells sinistrats, ja que es troba en aigua poc profunda i dins de l'àrea marina protegida de Ses Salines".

Sáez també es va remetre a les paraules del secretari general per al Territori i la Diversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, qui va garantir que en la decisió final no primaran els interessos econòmics sobre els ambientals.

El portaveu va mostrar la seva satisfacció pel procés participatiu que es crea entorn a aquesta comissió ja que "en els processos demostratius ens hem trobat fins ara amb documents molt tancats i decisions ja preses" ha afirmat. Causa per la qual l'entitat ecologista es va posar a disposició de les administracions "per analitzar i fins i tot elaborar qualsevol estudi o informe que calgui".