23 de agosto de 2019
 • Jueves, 22 de Agosto
 • 15 de abril de 2009

  Els allotjaments rurals de les Balears assoliren una ocupació mitjana del 60% per Setmana Santa, un 15% menys que el

  El nombre de turistes britànics s'ha reduït en un 30%, mentre que la xifra de visitants espanyols ha disminuït un 25%

  PALMA DE MALLORCA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

  Els 152 allotjaments rurals de les Balears assoliren una ocupació mitjana del 60% per Setmana Santa, fet que suposa un 15% menys que en el mateix període del 2008, a causa que el nombre de turistes anglesos que han optat per aquest tipus d'establiments s'ha reduït en un 30%, a causa de a la devaluació de la lliura, mentre que la xifra d'espanyols també s'ha reduït en un 25%, a causa de la crisi econòmica.

  En declaracions a Europa Press, el president de l'Associació d'Agroturisme de les Balears, Ventura Rubí, ha admès que aquestes dades són millors que les previsions inicials, ja que s'esperava tenir una ocupació "molt pitjor" que la que es va aconseguir l'any passat durant la Setmana Santa (75%).

  Així, Rubí ha destacat que les xifres d'ocupació no han estat pitjors, a causa que s'ha mantingut el mateix nombre de turistes alemanys que l'any passat i, en aquesta línia, ha remarcat que precisament, el major nombre de clients dels allotjaments rurals de les illes procedeixen d'Alemanya. A més, ha subratllat que s'ha incrementat en un 2 o un 3 % la xifra de turistes mallorquins, raó per la qual ha expressat la seva "alegria", ja que, segons la seva opinió, demostra que els ciutadans de Mallorca "gaudeixen de la seva terra".

  Tot i això, ha precisat que s'ha reduït el nombre de nits que pernocten els turistes en els agroturismes de les Balears, ja que mentre que fa anys, inclòs el 2008, pernoctaven una mitjana de set dies coincidint amb la Setmana Santa, aquest any només hi han pernoctat de dimecres a dilluns. A més, ha afegit que altres estius, els turistes pernoctaven quinze dies en els allotjaments rurals, mentre que aquest any només s'espera que estiguin oberts una mitjana d'una setmana.

  D'altra banda, ha destacat que durant Setmana Santa, han estat oberts el 90% dels establiments turístics rurals, ja que, segons ha indicat, normalment, els propietaris viuen a aquestes cases, de manera que només solen tancar-los durant els mesos de novembre i desembre, amb la finalitat d'emprendre alguna reforma.

  UN ESTIU AMB UN 10% MENYS D'OCUPACIÓ

  Rubí va augurar que durant la temporada turística, els allotjaments turístics de l'arxipèlag reduiran l'ocupació únicament en un 10 %, respecte a l'any passat, quan ha arribat a un 65 % el juny, un 75 % el juliol i un 90 % l'agost, dada que si es confirma, segons ha remarcat, ja seria positiu per als agroturismes tenint en compte l'actual situació econòmica.

  Tot i això, ha indicat que el "problema" actual dels allotjaments rurals és que les reserves ja no es fan amb tres o cinc mesos d'antelació, tal com ocorria abans, sinó que es porten a terme amb un mes o quinze dies d'antelació, cosa que impedeix conèixer amb exactitud quin serà el nivell d 'ocupació durant la temporada que ve turística.

  Respecte als preus, Rubí ha destacat que no s'han reduït a conseqüència de la crisi, sinó que, en general, se segueix cobrant per dia 100 euros l'habitació doble amb esmorzar, respecte dels "15 o 20 euros que causa en alguns establiments rurals de la península, on han tirat els preus".

  Malgrat això, el president de l'Associació d'Agroturisme de les Balears ha destacat que els allotjaments de les illes continuen registrant la major ocupació, a causa de la "qualitat" dels mateixos. A més, ha indicat que tot i que no s'han reduït els preus, sí s'estan fent ofertes als clients, respecte a determinats serveis, ja que se'ls ofereix descomptes per llogar bicicletes i, a vegades, un guia els acompanya de manera gratuïta per fer tresc.

  Preguntat pel suport que reben els allotjaments rurals del Govern, Rubí ha assenyalat que des de fa anys, l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) ajuda econòmicament al sector perquè pugui acudir a les fires nacionals i internacionals, amb la finalitat de promocionar els agroturismes de les illes. Alhora, ha afegit que també aporta diners per al catàleg dels establiments de l'arxipèlag.

  D'altra banda, va revelar que l'Associació d'Agroturisme està preparant un conveni amb l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur) perquè els seus tècnics "ens ajudin a millorar la nostra pàgina web", mitjançant la qual els turistes poden portar a terme les seves reserves de manera automàtica.