Els empresaris aposten per "innovar en turisme i indústria" a Balears per fer front a la "desacceleració"

(D'Izqda A Dcha) El President Del Cercle D'Economia De Mallorca, José María Vicens; El Responsable De l'Enquesta Dels Cercles, Miguel Iraburu; I El President De la Cambra de comer De Mallorca, Antoni Mercant.
(D'Izqda A Dcha) El President Del Cercle D'Economia De Mallorca, José María Vicens; El Responsable De l'Enquesta Dels Cercles, Miguel Iraburu; I El President De la Cambra de comer De Mallorca, Antoni Mercant. - EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 4 noviembre 2019 18:37

   PALMA DE MALLORCA, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El responsable de l'Enquesta dels Cercles, que recull l'opinió dels empresaris espanyols que conformen el grup 'Economia i societat', Miguel Iraburu, ha apostat aquest dilluns per "innovar en turisme i indústria a Balears" per fer front al "procés de desacceleració" de la comunitat que, en la seva opinió, és "innegable".

   Segons ha explicat Iraburu en la presentació d'aquest estudi que respon, ha dit, a les inquietuds dels empresaris a curt i mig termini, és necessari "desestacionalizar i crear un turisme de valor afegit" a Balears.

   "No cal matar la gallina dels ous d'or", ha remarcat abans d'advocar per "tractar d'augmentar el pes de la indústria, que actualment suposa un 6 per cent del Producte Interior Brut (PIB) regional i és una assegurana de vida en qualsevol economia".

   Així mateix, Iraburu ha explicat que Balears té una "molt baixa" inversió en R+D, en educació "s'est també per sota de la mitjana, amb el 3 per cent del PIB regional", i en matria de sanitat "s'est per sota de la mitjana en qualitat".

   En aquest sentit, ha insistit que "el deute i el dficit són els pitjors companys en aquests moments de desacceleració i que Balears sofreix una crisi de creixement per l'arribada de prop de 300.000 noves persones a les Illes en els últims anys".

   Per la seva banda, el president del Cercle d'Economia de Mallorca, José María Vicens, ha assenyalat que "la paralització política dificulta afrontar tots els reptes que estan per davant" i ha apostat per "afrontar amb consensos entre institucions, empreses i societat, temes com l'educació, la sanitat o el REB".

   Igualment, el president de la Cambra de comer de Mallorca, Antoni Mercant, ha advocat per "abordar el marc legal i constitucional per aconseguir la digitalització i la transició energtica, entre altres desafiaments". En definitiva, ha defensat "promoure la competitivitat i innovació, desenvolupament econmic i social".

RESULTATS DE L'ENQUESTA DELS CERCLES

   D'altra banda, Iraburu s'ha referit als resultats de l'Enquesta dels Cercles, que recull l'opinió dels empresaris espanyols que conformen el grup 'Economia i societat'.

   Algunes de les conclusions que s'han extret d'aquest sondeig fan referncia, d'una banda, a "l'impacte de l'absncia de les reformes estructurals". En aquest sentit, el 94% dels empresaris enquestats consideren que "no es dóna suficient importncia a la demografia", el 92% que "no es dóna suficient importncia a la correcció del deute i el dficit públic i el 80% que "no s'atorga suficient importncia a la taxa de l'atur".

   En aquest sentit, el 77% dels empresaris creu que "la falta de reformes estructurals és negativa per a la seva competitivitat" i el 90% considera que "ho és per a Espanya".

   Referent a aix, Iraburu ha assenyalat que "no sembla que les mesures que ha anat prenent l'actual Executiu, una mica precipitadament a través de Decrets Lleis vagi en la línia del que els empresaris creuen que és bo per a les seves empreses, per la marca país i per al creixement econmic".

VALORACIÓ DE L'ACTUAL POLÍTICA ECONMICA

   D'altra banda, els resultats també permeten aproximar-se a l'opinió dels empresaris respecte a l'actual política econmica. En aquest sentit, de l'Enquesta dels Cercles s'extreu que els mbits més afectats "de forma negativa" per les mesures preses pel Govern han estat pel 83% dels enquestats la competitivitat, pel 82% la creació d'ocupació i pel 80% l'atracció d'inversió directa.

   En aquest sentit, el 89% dels empresaris veu "negatiu" l'increment de les cotitzacions socials, el 65% considera "negatiu" l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) en un 22,3 per cent fins als 900 euros, entre altres mesures.

   Així mateix, el 68% dels empresaris s'ha mostrat preocupat per la ralentització de la Unió Europea, el 65% pel 'Brexit' i el 62% pel proteccionisme comercial.

MESURES A CURT I MIG TERMINI

   Enfront d'aquesta situació, a curt termini, el 73% dels empresaris aposta per un sistema fiscal competitiu, el 70% per incrementar l'esfor en innovació i tecnologia, el 60% per un increment de l'emprenedoria i el creixement empresarial i el 59% per millorar l'eficincia del funcionament de les Administracions Públiques.

   Finalment, a mitj termini, els empresaris aposten per "aconseguir un pacte educatiu que millori l'educació a Espanya, doncs en aquest moment el món es dirigeix a l'anomenada 'economia del talent'"; així com per "reduir el deute de les Comunitats Autnomes", ha dit Iraburu.

   El responsable de l'Enquesta dels Cercles creu també que "canviar el sistema de pensions" i aposta per "fer un nou pacte de Toledo i canviar el sistema de repartiment perqu en aquest moment hi ha 2,1 empleats per jubilat".

   Iraburu ha concls apellant al seu sentiment "europeista" del Govern, recordant-li que a Europa la reforma laboral espanyola va ser "aprovada i aplaudida per unanimitat".