22 de octubre de 2019
 • Lunes, 21 de Octubre
 • 8 de agost de 2019

  Els fons Feder generen una riquesa a Balears de 45 milions d'euros, segons un estudi

  PALMA DE MALLORCA, 8 Ago. (EUROPA PRESS) -

  Els fons europeus Feder executats fins el 2018 han generat una riquesa a l'economia balear de 45 milions d'euros i prop de 900 ocupacions, segons un estudi elaborat per una assessoria tècnica externa.

  Des de la Conselleria d'Hisenda han indicat que, després de l'aprovació en 2016 del programa d'inversions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) per part de la Comissió Europea, el Govern ha realitzat una inversió de gairebé 65 milions d'euros.

  La major part, s'ha destinat a la lluita contra el canvi climàtic i la millora de les infraestructures educatives, amb més de 31 milions i 14 milions, respectivament.

  Segons han indicat, les inversions engloben projectes d'Investigació i Desenvolupament (R+D), Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), mobilitat sostenible, energies renovables, depuració d'aigües, patrimoni cultural i millora de les infraestructures educatives.

  L'informe destaca la compra i manteniment dels sistemes d'informació i equipament a bord del transport sanitari, la construcció del nou Institut d'Educació Secundària de Santa Maria i l'electrificació del corredor ferroviari de Manacor.

  Tots ells, a més, han estat reconeguts pel Ministeri d'Hisenda entre "les millors" actuacions dutes a terme al conjunt de l'Estat finançades amb fons europeus.

  De l'estudi es desprèn que la inversió de 65 milions d'euros està tenint "un clar efecte" a l'hora de mobilitzar l'activitat econòmica i els recursos locals de Balears.

  En concret, l'execució d'aquests fons ha provocat un augment de la riquesa regional, mesura a través del Valor Afegit Brut (VAB), de 45 milions d'euros i un increment de la producció efectiva de l'empresariado balear de gairebé 102 milions d'euros.

  D'aquesta manera, asseguren que cada euro invertit pel programa s'ha multiplicat per 1,57 en el conjunt de l'economia de les Illes. L'ocupació també s'ha vist afavorit, amb un impacte benvolgut de 884 llocs de treball creats o mantinguts.

  Entre les seves conclusions, l'estudi destaca un diferencial positiu de tres desenes en la taxa de creixement del Producte Interior Brut (PIB), d'una desena en la de la productivitat i d'un màxim de 500 euros en la renda per habitant. Amb tot això, l'informe reconeix "l'eficàcia" del Govern per impulsar el creixement econòmic, el progrés social i la competitivitat.

  Cal recordar, que els fons Feder són el mitjà a través del com la Unió Europea recolza als estats membres i regions d'Europa.