23 de marzo de 2019
 • Viernes, 22 de Marzo
 • 17 de juny de 2008

  Els immigrants de les Balears se sumen al rebuig a la Directiva de la UE que permet un internament de fins a 18 mesos

  PALMA DE MALLORCA, 17 de juny (EUROPA PRESS)

  La Federació d'Associacions d'Immigrants de les Balears, que agrupa 18 associacions diferents, donarà suport al Manifest que ha realitzat l'ONG SOS Racisme en contra de la Directiva de Retorn de la Unió Europea que permetre als Estats retenir fins a un màxim de 18 mesos als immigrants que esperen la seva expulsió en centres d'internament.

  En declaracions a Europa Press, la presidenta de la Federació, Marlene Perea, va explicar que la "Directiva de la vergonya" -com la qualifica el mateix manifest- és "racista" ja que "tendeix a criminalitzar, castigar i controlar" als immigrants.

  La Directiva, segons la presidenta, contribueix a "potenciar els problemes socials" ja que està "atiant un foc" i aquest racisme podria "desencadenar en fets" concrets com l'agressió que s'ha produït en un tren metropolità de Barcelona a una noia equatoriana.

  Per aquesta raó, no comprèn com es parla de "cohesió social" quan es potencia el contrari i, fins i tot, "s'atenta contra els drets humans i la Constitució", va remarcar Perea.

  La mesura més polèmica de la Directiva és l'ampliació del període màxim d'internament dels immigrants en estada irregular en el territori europeu fins a 18 mesos.

  A més, la directiva preveu que davant de la falta de centres d'internament, els immigrants puguin ser ingressats en presons, que preveu l'internament de menors d'edat i que prohibeix el retorn a la UE dels expulsats en un període de cinc anys.

  Malgrat això, de moment a les Illes no es desenvoluparà cap tipus d'acte -al marge del Manifest- en contra de la Directiva ja que, segons va subratllar la presidenta, la gent "està atemorida" i creuen que si es manifesten "aconseguiran que els rebutgin més".

  Segons Perea, aquesta oposició a la Directiva no només hauria de ser posada de manifest pel col·lectiu d'immigrants sinó que "són drets que tot el món hauria de rebutjar".

  Tot i no convocar cap tipus de manifestació, la Federació està portant a terme una "lluita virtual" reenviant tant la Directiva com el Manifest perquè el major nombre de persones possibles puguin conèixer el tema i aconseguir, així, un "efecte multiplicador".

  La presidenta de la Federació d'Associacions d'Immigrants va sentenciar que no és solució a la immigració il·legal cap mesura tan restrictiva ja que "cap control de fronteres l'ha evitat". Així, va exemplificar amb alguns casos com les pasteres que arriben al país o els 'esquenes mullades'.

  Perea va revelar que un dels últims projectes que posseeix la Federació que presideix és crear una oficina d'informació i denuncia. "Hi ha fets contundents que mereixen ser denunciats i castigats i que no s'arxivin" com "les pàgines webs que inciten el racisme".

  Aquesta s'encarregaria de recollir totes les denúncies dels immigrants i tramitar les oportunes ja que "no tot és racisme i xenofòbia i no es pot aprofitar aquesta situació per denunciar tot".

  Per tot això, Marlene Perea va expressar que els europarlamentaris "haurien de votar en contra" i rebutjar, amb el seu vot, l'aprovació de la Directiva.