23 de agosto de 2019
 • Jueves, 22 de Agosto
 • 25 de setembre de 2009

  Els Jutjats penals i Instrucció de Palma disposaran de sistemes de gravació audiovisual amb el Pla de Modernització

  El PSIB confia que les transferències de Justícia arribin a Balears "ben dotades, al contrari que Educació i Sanitat"

  PALMA DE MALLORCA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

  Els jutjats penals i d'Instrucció de Palma disposaran de nous sistemes de gravació audiovisual i sistemes de videoconferència amb els quals aquestes instàncies no compten actualment, arran de la posada en marxa del Pla de Modernització de la Justícia aprovat el passat dia 18 pel Consell de Ministres i que començarà a aplicar-se a les illes ja abans que les competències d'aquest àmbit hagin estat transferides a Balears.

  Així ho va exposar avui la secretària d'Organització del PSIB, Rosamaria Alberdi, durant la presentació d'aquesta iniciativa, on va especificar que amb aquest Pla, que a nivell nacional preveu un increment del 19 % de l'actual planta judicial entre el present any i 2012, la totalitat de les Sales de vista comptaran amb aquests dispositius audiovisuals i tots els jutjats disposaran de sistemes informàtics avançats adaptats a les noves lleis processals, el que permetrà la normalització de l'expedient judicial digital i una molt significativa reducció del suport paper.

  Tal com ha manifestat en relació amb el traspàs de les competències de Justícia, és "important" que arribin a l'arxipèlag "ben dotades", al contrari, ha dit, que les d'Educació i Sanitat, i alhora va recalcar que "per tots els mitjans treballarem perquè la transferència arribi de la millor manera possible i per estar dins del Pla també de la millor forma".

  Alhora, ha afirmat que Balears és la tercera Comunitat Autònoma "millor dotada" d'infraestructures judicials en relació amb la població, tot i que ha manifestat que el nombre de litigis també és superior a la mitjana nacional, pel que va incidir en la necessitat que "les competències arribin ben dotades per fer front a aquesta situació".

  Cal recordar, en aquest sentit, que les illes compten amb de 20 seccions -penals i civils- a l'Audiència Provincial, 60 jutjats en el partit judicial de Palma, sis a Inca i altres sis a Manacor, a més d'onze en el partit judicial d'Eivissa, quatre a Maó i tres a Ciutadella, amb de 122 jutges i magistrats exercint la seva tasca a l'arxipèlag.

  En concret, el Pla preveu la creació de 910 noves unitats judicials i suposa l'acció concertada de tots els sectors implicats en aquest àmbit -Govern, comunitats autònomes, Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Fiscalia i professionals implicats-, tal com ha recordat en la mateixa roda de premsa el diputat socialista al Congrés, Pablo Martín.

  El Pla, que conté 24 programes d'actuació i 146 mesures concretes, costarà 600 milions d'euros d'aquí fins al final de la legislatura. Així, per al període 2010-2012 es crearan un total de 600 noves unitats judicials (150 d'elles seran jutges d'adscripció territorial, sense jutjat assignat, per cobrir vacants i reforços), a raó de 200 unitats any. Si se suma aquesta quantitat als increments produïts el 2008 (160) I 2009 (150), en acabar el període es disposaran de 920 unitats judicials addicionals, el que significa un increment de 19 % de la planta, segons ha explicat Caamaño.

  Correlativament, es convocaran 750 noves places de jutges (250 per any), aproximant-nos més a la mitjana europea de jutges per cada 100.000 habitants. Es crearan 450 noves places en la carrera fiscal i 800 places per al Cos Superior de Secretaris judicials. Això suposa un augment del 17 % en jutges, el 20 % per a fiscals i un 20 % de Secretaris judicials, segons va detallar el Ministeri de Justícia.

  Pel que fa a les comunicacions i notificacions judicials, en 2012 el cent per cent de les mateixes es portaran a terme electrònicament mitjançant correu telemàtic lexnet.

  TREBALL EN XARXA

  Una altra de les novetats del Pla és la implantació del EJIS (espai judicial d'interoperativitat i seguretat) i les plataformes electròniques d'intermediació, que permetrà que tots els tribunals espanyols puguin treballar en xarxa, superant les actuals incompatibilitats entre els diferents sistemes de les comunitats autònomes.

  Finalment, es crearà un Registre Civil de serveis únic, informatitzat i digitalitzat, en què els ciutadans podran consultar les seves dades personals i descarregar certificacions per via telemàtica. Totes aquestes novetats busquen així una reducció d'entre el 30 i el 50 % dels temps de tramitació i resposta judicial.

  En aquest sentit, l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses disposarà de noves instal·lacions i sistemes avançats tecnològicament, i els instituts de medicina legal comptaran amb nous sistemes i recursos per millorar els serveis que presten a la Justícia.

  ASSISTÈNCIA A LES VÍCTIMES

  El pla inclou un ampli desplegament d'Oficines d'assistència a les víctimes. Es tindrà aquest servei en el cent per cent del territori, segons preveu el Pla d'actuació aprovat pel consell De ministres.

  També es disposarà d'una nova ordenació de la planta i demarcació judicial, per al disseny del qual s'ha creat una comissió d'experts que acabarà els seus treballs a principis de l'any vinent.

  El Pla busca igualment una administració de justícia més integrada a Europa, segons ha destacat Caamaño, per al que s'aprofundirà en el portal europeu de serveis jurídics comuns mitjançant l'execució del Pla d'Acció [E]-justícia i es reformarà la legislació processal espanyola en matèria de drets i llibertats, d'acord amb el Programa d'Estocolm.