25 de enero de 2020
 • Viernes, 24 de Enero
 • 9 de desembre de 2009

  Els metges amenacen amb mobilitzacions en 2010 si el Govern no paga millor les guàrdies abans de final d'any

  El sindicat sectorial exigeix que els facultatius cobrin el pròxim el 100% de la carrera professional, respecte del 75% que perceben ara

  PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

  El Sindicat de Metges va amenaçar que, en 2010, "l'ambient pot ser tremendament conflictiu als hospitals de la xarxa pública i en els equips d'Atenció primària" de les Illes Balears, si el Govern no fa efectius els acords de sortida del conflicte laboral protagonitzat per aquest col·lectiu professional l'any passat, que afecten aspectes tan rellevants com la carrera professional o la ràtio que s'aplica per pagar les guàrdies.

  Així ho ha manifestat el president d'aquesta central sectorial, Isidre Torres, qui no va dubtar a proclamar, en declaracions realitzades avui a Europa Press, que el col·lectiu "exigeix" a l'Administració autonòmica el compliment d'aquests compromisos, que ara eludeix el Govern amb un projecte de llei pel qual queda en suspens l'aplicació de tots els pactes i acords subscrits amb els sindicats, sense increment salarial de cap tipus per al 2010.

  Tot i això, en el cas dels metges de la xarxa pública, el seu conflicte es remunta a temps enrere, ja que va desembocar en una vaga el març del 2008, que es va resoldre amb uns acords amb la Comunitat Autònoma que han estat signats el 7 de maig, i que ara no s'han portat a compliment "amb l'argument que la situació econòmica no ho permet", ha apuntat Torres, qui ha recordat que el relatiu a la carrera professional ja ve recollit en el BOIB del 3 de juliol del 2006, que ara "s'inclompleix", ha precisat.

  Però, més enllà del text del butlletí oficial balear d'aquella data, el Sindicat de Metges i l'IB-Salut van arribar a un acord l'any passat pel qual els facultatius passarien a cobrar en 2010 el total de la carrera professional, respecte del 75% que perceben actualment. I que suposa diferents quantitats segons la categoria de cada metge, amb 3.000 euros anuals per als de Nivell 1; 6.000 per als de Nivell 2; 9.000 per als de Nivell 3; i 12.000 per als de quart nivell.

  En el cas de les guàrdies, estava previst incrementar les ràtios per hora, passant dels 23 euros que cobra el col·lectiu professional en els dies laborables, i els 24 euros per als festius, a 24,75 euros en jornades convencionals i 27,25 euros en festes, mesura que, de moment es posposa i que afectaria a uns 2.500 metges dels 4.000 col·legiats de Balears, segons va estimar el seu representant sindical.

  Sobre aquesta qüestió, cap precisar que Balears es troben "en la mitjana aritmètica de les sis comunitats que més cobren" per aquest concepte, segons ha admès Isidre Torres, qui també ha afegit que unes guàrdies ben retribuïdes constitueixen un dels principals atractius perquè metges peninsulars decideixin traslladar la seva activitat a les illes o altres destinacions que no solen ser la primera opció entre les destinacions possibles.

  POSSIBLE NOVA VAGA

  Per al sindicalista, "si ja és greu l'incompliment d'alguna cosa que ja està publicat en el butlletí oficial, encara ho és més no donar compliment als acords de sortida d'una vaga". I, per això, va alertar que en 2010 els metges oferiran una "nul·la col·laboració" a l'Administració, i que haurà "molt conflicte, perquè no es cobreixen les plantilles", en els equips de guàrdia", així com una "gran dificultat" per atendre les llistes d'espera.

  Tot això ocorrerà amb seguretat, a partir de gener, si no és que es "regularitzi" la situació dels metges de la xarxa pública balear abans de finals d'aquest any. I, com amenaça final, Torres ha afirmat que "no descartem la convocatòria d'una nova vaga", perquè considera irresolut el conflicte del 2008.