22 de agosto de 2019
 • Miércoles, 21 de Agosto
 • 25 de setembre de 2009

  Els preus industrials pugen un 3,6% a Balears l'agost, la pujada més alta del país

  PALMA DE MALLORCA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

  Els preus industrials van pujar a Balears l'agost un 3,6 %, sent l'única comunitat, juntament amb Navarra (3%) i la Rioja (1,1%), on els preus van experimentar un augment, segons dades difoses avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En relació al mes passat (juliol) els preus industrials es van reduir un 0,2 % a l'arxipèlag.

  En el conjunt del país, els preus van alentir la seva caiguda interanual, amb un descens del 5,5 %, després de registrar el juliol el seu major descens (-6,7%) en tota la sèrie històrica, iniciada fa 33 anys, en concret el gener del 1976, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

  Amb agost, ja són vuit els mesos consecutius en els que els preus industrials registren caigudes interanuals al conjunt del país (amb l'excepció de les Balears, la Rioja i Navarra). Les activitats que més van influir en el descens interanual d'agost han estat les de coqueries i refinació de petroli (-33,6%), metal·lúrgia (-27,4%) i indústria de l'alimentació (-5%).

  Per destí econòmic dels béns, les taxes de variació respecte a agost del 2008 han estat del -0,9% per als béns de consum (0,8% els béns de consum durador i -1,2% per als béns de consum no durador), del 0,3% per als béns d'equip, del -7,7% per als béns intermedis i del -11,6% per a l'energia.

  AUGMENTEN UN 0,6% SOBRE JULIOL.

  En termes mensuals, els preus industrials van augmentar un 0,6% l'agost, després de disminuir el juliol un 0,2%.

  Les activitats que han registrat alces de preus sobre el mes passat amb major repercussió han estat coqueries i refinació de petroli, amb un augment del 8,7% i metalurgia, amb una pujada del 2,6%.

  Per contra, entre les activitats que van experimentar descensos mensuals, les de major repercussió han estat subministrament d'energia elèctrica i gas (-1,4%).

  Atenent a la classificació per destí econòmic dels béns, les taxes de variació intermensuals han estat del 0,4% per als béns de consum (0,1% per als béns de consum durador i 0,4% per als béns de consum no durador), del -0,2% per als béns d'equip, del 0,4% per als béns intermedis i de l'1,5% per a l'energia.

  DESCENSOS INTERANUALS EN LA MAJORIA DE COMUNITATS.

  En valors interanuals, catorze comunitats van presentar l'agost caigudes en els preus industrials, amb Andalusia, El País Basc, Castella-la Manxa i Múrcia en els quatre primers llocs (-12%, -11,3%, -8,3% i -7,6%, respectivament), mentre que les pujades van correspondre a Balears (+3,6%), Navarra (+3%) i la Rioja (+1,1%).

  En taxa mensual (agost sobre juliol), Múrcia ha estat la regió on més es van incrementar els preus industrials, amb un avanç de l'1,8%, seguida d'Andalusia (+1,7%) i Castella-la Manxa (+1,5%).

  Vuit comunitats han registrat taxes mensuals negatives en el mes d'agost: Astúries (-1,1%), Aragó (-0,5%), Cantàbria i Extremadura (-0,4%), Castella i Lleó (-0,3%), Balears (-0,2%), Madrid i la Rioja (-0,1%).