15 de noviembre de 2019
4 de setembre de 2009

Els socis del Pacte anuncien "amplis retallades pressupostàries" en totes les Conselleries i descarten parlar de fusions

PALMA DE MALLORCA, 4 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha confirmat avui "amplis retallades pressupostàries" que afectaran a totes les Conselleries, davant de la dràstica disminució dels ingressos previstos per al 2010 de més de 1.000 milions d'euros, tot i que de moment, els socis de l'executiu descarten parlar de la fusió de departaments, fins al punt que el portaveu del Bloc, Biel Barceló, ja ha dit que la seva formació "no es planteja" aquesta possibilitat.

Barceló va detallar que la caiguda dels ingressos procedirà de la retallada de 620 milions via impostos de l'Estat que deixarà de percebre la comunitat, de 300 milions dels tributs propis, i de 200 milions de les transferències.

Així ho va resoldre el Pacte durant la reunió mantinguda aquest matí durant més de tres hores al Consolat de Mar, presidida pel líder de l'executiu autonòmic, Francesc Antich, i a la qual van acudir la portaveu del Govern, Joana Barceló, el conseller d'Economia, Carles Manera, el president i el secretari general d'UM, Miquel Àngel Flaquer i Damià Nicolau, respectivament, el líder del Bloc, Biel Barceló, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, el dirigent del PSM Menorca, Eduard Riudavets, i el representant d'Eivissa pel Canvi Josep Costa.

Després de la reunió, Flaquer ha admès que "no és fàcil" quadrar els Pressupostos de l'any vinent, que, segons ha confirmat, disminuiran en 500 milions d'euros, en relació amb els del 2009, per a la qual cosa els socis de l'executiu estan concretant una sèrie de mesures d'estalvi que "afectaran a totes les Conselleries, empreses públiques i consorcis".

D'altra banda, ha destacat que "no s'ha acordat la desaparició de cap empresa pública" ni la fusió de cap Conselleria, mentre que tampoc s'ha parlat "en cap moment" d'augmentar la pressió fiscal per incrementar els ingressos de la Comunitat Autònoma.

El president d'UM va anunciar que la setmana que ve, els socis del Govern es tornaran a reunir per concretar quines mesures concretes s'aplicaran en les Conselleries i les empreses públiques, de de cara a reduir el pressupost del 2010, si bé ha insistit que aquesta tasca "no és fàcil", a causa que la quantitat que cal disminuir és "molt alta".

En similars termes s'ha expressat Barceló, qui va recalcar que els pressupostos de l'any vinent estaran marcats per l'"austeritat i una important contenció de la despesa pública" prioritzant totes aquelles qüestions relacionades amb els sectors productius i els temes socials".

Així, el portaveu del Bloc ha assenyalat que les mesures per retallar el pressupost seran "bastant àmplies i generals" i ha afegit que hi ha Conselleries que poden tenir "més marge que altres" a l'hora de reduir les partides econòmiques, si bé ha admès que tots els departaments tindran "dificultats, perquè tots els programes són importants".

Preguntat sobre la possibilitat de crear algun nou impost o modificar els ja existents per augmentar els ingressos de la Comunitat, Barceló va estimar que "no hi ha cap mesura que s'hagi de descartar".