18 de abril de 2019
 • Miércoles, 17 de Abril
 • 25 de agost de 2008

  Els treballadors del SAD reprenen avui les aturades per exigir a l'Ajuntament un augment salarial del 9% en 2008

  Mantenen la vaga indefinida els dilluns, dimarts i dimecres i la manifestació de dijous que ve respecte del consistori de Palma

  PALMA DE MALLORCA, 25 d'agost (EUROPA PRESS)

  Les 200 treballadores del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) reprenen avui la seva vaga indefinida iniciada la setmana passada durant els dilluns, dimarts i dimecres, amb la finalitat de pressionar a l'Ajuntament perquè modifiqui el conveni col·lectiu, de de cara a incrementar el salari en un 9 % en 2008 i en un 8,5 % anual des del 2009 fins al 2013.

  En declaracions a Europa Press, el secretari d'Organització de la Federació de Serveis Públics d'UGT, Tomás Navarro, va anunciar que en el cas que el consistori refusi a reunir-se amb els sindicats durant aquesta setmana per reprendre les negociacions, dimecres se celebrarà una reunió del Comitè de Vaga, amb l'objectiu d'"intensificar" les mobilitzacions.

  A més, va recordar que dijous que ve se celebrarà una nova concentració davant de Cort en què es tornarà a reivindicar al consistori un increment salarial per a les empleades del SAD, que atenen a 1.200 persones a Palma i a 400 de la resta de Mallorca, a causa que, segons va criticar, només cobren 907 euros mensuals nets per 40 hores treballades, sempre que no presentin baixes laborals.

  Així, Navarro va explicar que amb l'increment salarial d'un 9 % que proposen els sindicats, les treballadors del SAD percebrien mensualment 1.023 mensuals nets, sou que, segons la seva opinió, és "acceptable" tenint en compte que realitzen un treball "impagable" al cuidar de persones grans, discapacitats, menors i malalts d'alzheimer.

  Tot i això, va apuntar que amb les millores que plantegen les centrals sindicals en el nou conveni col·lectiu no es assoleix encara l'equiparació salarial entre les empleades del [SAD] contractades per empreses privades i les contractades directament per l'Ajuntament per fer el mateix treball.

  Així, va subratllar que les treballadores socials de l'Ajuntament perceben 1.000 euros mensuals més que les contractades de manera indirecta, mentre que les empleades familiars cobren 530 euros més que les del SAD que han estat contractades a través d'empreses privades.

  Navarro va recalcar que les centrals sindicals han rebaixat "moltíssim" les seves reivindicacions, després que al principi, reclamessin un augment salarial del 17 % per a les treballadores del SAD, amb l'objectiu d'equiparar els seus sous amb les contractades directament pel consistori.

  ACTITUD "NEFASTA" DE GROSSKE

  D'altra banda, va remarcar que malgrat que la posició del regidor de Benestar Social, Eberhard Grosske, ha estat "nefasta" durant les negociacions, els sindicats "no van a vetar a ningú", pel que acudiran a qualsevol reunió que convoqui l'Ajuntament per negociar un nou conveni col·lectiu.

  A més, va recordar que les centrals sindicals han demanat la "intermediació" de l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, en aquest conflicte. D'altra banda, va revelar que UGT ha impugnat els "abusius" serveis mínims decretats per la Conselleria d'Afers Socials, que estableix que s'han d'atendre a totes les persones que ho necessitin, el que significa que "cal fer el cent per cent dels serveis".

  Malgrat això, el dirigent d'UGT va remarcar que les treballadores del SAD només se'n van a encarregar de fer aquelles tasques relacionades amb la integritat física de les persones grans, minusvàlids, menors i malalts d'alzheimer, amb la finalitat que "no corrin cap perill".

  En aquesta línia, va avançar que no se'n van a encarregar de les tasques domèstiques, com rentar la roba, fregar la casa, fer les compres o acompanyar a les persones grans als Centres de Dia, treballs, que, segons va indicar, els hauran de portar a terme els seus familiars mentre duri el conflicte laboral.