22 de mayo de 2019
21 de juliol de 2008

Els turistes redueixen l'estada i la despesa fins a un 20 per cent a Mallorca

El nombre de visitants es manté en nivells similars als de l'any passat

PALMA DE MALLORCA, 21 Jul. (EUROPA PRESS)

El nombre de turistes que visiten aquest estiu Mallorca és semblant al de l'any passat, però, tot i això, realitzen cada vegada estades més curtes i gasten menys diners durant les seves vacances, tal com van destacar diverses associacions hoteleres de l'Illa, consultades per Europa Press.

El president de l'Associació Hotelera de Platja de Palma, Francisco Marín, va destacar la reducció de l'estada mitjana dels estrangers, sobretot els turistes alemanys, que han acudit als establiments turístics d'aquesta zona aquest any. Així, la mitjana d'ocupació està sent de 3 o 4 dies, quan l'habitual eren estades de 5 a 6 dies en aquesta època de l'any.

Una reducció del temps d'estada que afecta gairebé a la totalitat dels establiments que veuen amb preocupació que els seus hotels "només estan ocupats de dijous a diumenge, i la resta de la setmana experimenten una baixada important".

Marín atribueix aquesta situació a un canvi de costums dels turistes i també al factor econòmic ja que, segons la seva opinió, "l'actual situació de recessió, amb més o menys intensitat, afecta a les butxaques dels ciutadans de tots els països".

"Si aquesta retallada contínua haurem de buscar alternatives que ens permetin fer front a aquesta nova realitat, com ara el cobrament de suplements de cap de setmana o l'establiment d'estades mínimes, fórmules que han estat utilitzades per moltes altres destinacions turístics com Grècia o Canàries", va comentar.

Un panorama semblant al qual viuen els empresaris turístics que agrupa l'associació empresarial hotelera de Pollença. El seu gerent, María Buades, va indicar que la temporada no està sent tan "pròsper" com l'any passat, ja que aquest any els nivells d'ocupació estan sent fins a 7 punts per sota als [alcanzados] en 2207. El juny l'ocupació ha estat del 85% respecte del 92% registrat l'exercici passat.

MENYS CAIXA

Alhora, va destacar que l'estada "es concentra en els caps de setmana, alguna cosa que no ocorria anys endarrere quan l'ocupació era més generalitzada". "A partir de dijous s'omple, mentre que tenim dificultats per omplir les habitacions la resta de dies. L'estada mitjana s'ha reduït a dos o tres dies", va afegir. La 'caixa' també s'ha ressentit aquest any, i calcula que el volum de despesa ha caigut entre un 15 i un 20 %.

Aquesta lleugera reducció de visitants també l'han detectat en l'Associació Hotelera de Palmanova-Magaluf, el portaveu de la qual, Joan Espina, va parlar d'uns nivells d'ocupació del 89%, 3 punts menys que els resultats obtinguts en les mateixes dates del 2007, i va destacar l'auge que estan adquirint els apartaments "que cada vegada són més demandats" pels clients.

A més, va esmentar la retallada en la despesa dels turistes que, segons va dir, s'ha reduït entre un 10 i un 15% aquest estiu. "Ens arriben queixes des de l'oferta complementària perquè el client porta pocs diners" va etzibar sobre aquesta qüestió.

Finalment, María José Aguiló, gerent de l'Agrupació Hotelera d'Alcúdia, va matisar que la tendència en la reducció de les estada "no és alguna cosa nova" en aquesta zona de l'Illa, ja que és una cosa que ve detectant-se des de fa alguns anys. En general, el temps de les visites s'ha retallat entorn de dos dies, va concloure.