8 de abril de 2020
22 de juliol de 2008

Un espanyol demana a Garzón que retingui a Chávez per interrogar-lo per la mort de la seva dona el 2004 a Caracas

MADRID, 22 de juliol (EUROPA PRESS)

Un ciutadà espanyol ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón que retingui al president de Veneçuela, Hugo Chávez, durant la visita que realitzarà a Espanya divendres que ve per interrogar-lo per la mort de la seva dona, una ciutadana veneçolana, durant els disturbis després del referèndum revocatori que es va celebrar al país sud-americà el 15 d 'agost del 2004.

Així s'ho ha sol·licitat Ramón Torregrosa al jutge Garzón amb motiu de la visita a Espanya de Chávez, perquè el magistrat li prengui declaració i pugui ampliar informació en relació amb la denúncia que va presentar en gener passat davant del tribunal per la mort de la seva dona, Maritza Rom, que va morir per un tret llançat per grup chavistes contra opositors en la Plaza Altamira de Caracas.

William Cárdenas, representant de la Plataforma Democràtica de Veneçolans a Madrid, va assegurar a Europa Press que els responsables de l'assassinat van ser "bandes armades chavistes finançades i dirigides des de la presidència", de manera que la intenció de Torregrosa és que Garzón prengui declaració a Chávez sobre qui o els qui van poder ordenar l'atac en el qual va morir Maritza Rom.

Torregrosa va presentar una demanda contra Chávez per aquests fets en gener passat davant de l'Audiència Nacional, que va recaure al jutjat d'instrucció número cinc que presideix Garzón. La querella no va ser admesa a tràmit perquè la morta era de nacionalitat veneçolana i perquè els presumptes responsables tampoc són espanyols. Torregrosa va recórrer aquesta decisió la setmana passada.

El recurs serà revisat per la sala penal de l'Audiència Nacional en els pròxims dies tot i que existeixen poques possibilitats que els magistrats s'inclinin per ordenar l'admissió de la querella tenint en compte que versa sobre la mort d'una ciutadana veneçolana de l's'acusa ciutadans també veneçolans pel que queda fora de la jurisdicció d'aquest tribunal.

L'Audiència Nacional està capacitada per investigar delictes contra ciutadans espanyols a l'estranger. Es dóna la circumstància que la víctima es trobava tramitant la nacionalitat espanyola en el moment de la seva mort.