18 de octubre de 2019
10 de abril de 2008

Esquerra de Menorca considera que "ha arribat el moment" d'abordar la reinstauració de la República

MENORCA, 10 d'abril (EUROPA PRESS)

Els dirigents d'Esquerra de Menorca van argumentar que "ja ha arribat el moment" d'obrir el debat sobre la recuperació de la República, durant la presentació dels actes de commemoració de l'adveniment de la Segona República, que s'iniciessin aquest cap de setmana a l'illa.

El coordinador de la formació, Mateu Llabrés, va assegurar que el moviment pro-republicà "està més viu que mai" ja que segons va dir, la gent jove "té cada vegada més clar que no té sentit" una monarquia hereditària com màxima institució de l'Estat en ple segle XXI.

El dirigent d'Esquerra de Menorca va recordar que la situació actual es deriva de la Constitució de 1978, "fruit d'un equilibri polític" perquè cap partit quedés exclòs del joc polític. De fet, Llabrés va argumentar que "es comença a recordar" que el Partit Comunista "va empassar" amb la Monarquia, perquè "potser no l'haguessin legalitzat si s'oposava".

Pel coordinador de la formació, des d'aleshores "les coses han canviat molt". Per aquesta raó, va considerar que reivindicar la Tercera República com el règim "més apropiat" en una democràcia occidental és "una qüestió òbvia". En aquest sentit, Llabrés no va acceptar que s'acusés la seva formació d'obrir una polèmica "que pot tornar a dividir Espanya".

El responsable d'Esquerra va considerar que el moment "interessant" per plantejar aquest canvi "és la successió" de l'actual Monarca. Llabrés ha reconegut que el Rei Joan Carles, "impost per Franco", ha estat l'encarregat de vetllar per la transició i pel règim democràtic però va assenyalar que el "crèdit" de la Monarquia "finalitza quan calgui fer la successió".

En relació amb la Llei de la Memòria Històrica, els republicans esperen que el Govern espanyol "compleixi amb la seva obligació d'aplicar-la". En el cas de Menorca, el coordinador de la formació va recordar que "s'han d'eliminar els símbols franquistes" que perviuen a l'illa i van manifestar que es reserven la potestat de seguir insistint "portant aquesta qüestió a les corporacions locals".

En relació amb els actes de commemoració de la Segona República Esquerra de Menorca oferirà un "homenatge als republicans" diumenge 13 d'abril al cementiri de Maó. Després, el divendres 18 d'abril i dissabte 19 l'historiador José Manuel Rúa oferirà a Maó i Ferreries una conferència amb el títol 'Memòria republicana en temps de Monarquia'.