28 de enero de 2020
  • Lunes, 27 de Enero
7 de abril de 2008

Europa estudiarà el sistema de producció del porc negre mallorquí i la qualitat dels productes derivats

PALMA DE MALLORCA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) - -

L'Institut Nacional d'Investigacions Agronòmiques (INRA) de França, en el marc del projecte europeu Quality Pork Chains, ha seleccionat el porc negre mallorquí per ser estudiat des del punt de vista de la seva sostenibilitat i de la seva particularitat genètica.

El porc negre està catalogat dins el registre de races autòctones d'Espanya i el de la Food and Agriculture Organization (FAO) com raça pura cent per cent en perill d'extinció.

Segons ha informat avui el Govern en un comunicat, els estudis que portaran a terme els científics del Quality Pork Chains permetran donar a conèixer als països de la Unió Europea les característiques del sistema de producció del porc negre mallorquí i la qualitat dels productes derivats.

Alhora, des de les entitats implicades es valora molt positivament aquest resultat ja que permetrà l'ampliació d'estudis que tindran repercussió directa en benefici de la raça mallorquina i del consumidor final.

A l'hora d'escollir els diferents models de producció de porc a tot Europa, des de l'Institut Nacional d'Investigacions Agronòmiques es va valorar el fet que el porc negre mallorquí es cria en un sistema productiu extensiu, on els animals viuen en llibertat i de tractar-se d'un model "que no genera efectes negatius sobre el medi ambient ni provoca problemes de sanitat alimentària i que aprofita els recursos propis de l'ecosistema de Mallorca en el seu procés productiu".

Alhora, apunten que les característiques genètiques d'aquest animal són úniques, ja que es tracta d'una raça pura no croada, que fan que la seva carn i el seu greix tinguin característiques que no té cap una altra raça porcina.

La selecció del porc negre mallorquí, ha estat possible "gràcies al treball de la Conselleria d'Agricultura i Pesca que, a través de l'Institut de Biologia Animal de les Illes Balears (IBABSA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA), ha portat a terme els últims anys diversos estudis.

L'anàlisi sobre aquesta raça autòctona han estat centrats en tres qüestions; la qualitat de la carn i el greix del porc negre mallorquí, el model productiu extensiu d'aquest animal a Mallorca, i la seva singularitat genètica, afegeix la nota.

Segons apunten des de l'executiu autonòmic, el fet que un organisme de tant prestigi hagi escollit la raça mallorquina de porc contribueix no només a la seva conservació, sinó que també suposa una garantia per al consumidor que el model productiu d'aquest animal a Mallorca i les seves particularitats genètiques ho doten d'unes característiques alimentàries beneficioses per a la salut.

Es preveu, en aquest mateix mes s'iniciï el desenvolupament d'un pla de treball, que elaboraran els tècnics de L'IBABSA i IRTA juntament amb l'Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí, per establir una estratègia conjunta de divulgació de les característiques d'aquesta raça.

Davant de la contundència dels resultats obtinguts en els estudis realitzats, el pròxim dia 8 de maig aquests dos organismes, juntament amb l'Escola d'Hostaleria de les Balears, han organitzat una jornada científica sobre el porc negre de Mallorca que tindrà lloc a la Universitat de les Illes Balears (UIB).