31 de marzo de 2020
1 de juliol de 2008

Una experta adverteix de l'augment de maltractaments a persones grans i de l'"escassa" intervenció de l'Administració

PALMA DE MALLORCA, 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

El nombre de maltractaments a persones grans va en augment actualment des que fa tres dècades comencessin a detectar-se els primers casos, segons va subratllar avui la titular de Sociologia de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), Violante Martínez, qui va lamentar les dificultats existents a l'hora d'interceptar aquests successos així com l '"escassa" intervenció de les Administracions públiques.

Després de la ponència 'La violència domèstica: el cas de les persones grans', que va pronunciar a Menorca dins del curs d'estiu 'Violència en les societats actuals: violència i maltractaments en majors, nens i dones', organitzada per la UNED, Martínez va explicar a Europa Press que es tracta d'un fenomen "realment imperant" que contrasta amb el "tabú" que existia fa trenta anys entorn dels maltractaments contra els ancians.

En aquest sentit, l'especialista va atribuir aquest increment al desconeixement que actualment existeix sobre el compte dels més grans així com el present ritme de vida, que condueix que els ancians "siguin abandonats", i va arribar a ser "reclosos" en habitacions de la llar o en centres per al seu compte. Segons va apuntar, el tracte denigrant contra aquest col·lectiu es va traduir en 8.918 casos a nivell nacional en l'any 2005.

Sobre aquesta qüestió, va recriminar que la xifra ha anat en augment sobretot per la "molt poca" implicació de les Administracions en la prevenció d'aquest tipus de successos, cosa que provoca, va afirmar, que la probabilitat que es produeixin maltractaments sigui d'un 80 %. Per aquest motiu, va instar a les institucions públiques que intervinguin amb polítiques preventives, sobretot a través dels òrgans educatius, sanitaris i penals, a fi d'evitar aquests incidents.

En relació amb el tipus de maltractaments, va manifestar que aquests, provocats tant per cuidadors com per familiars, especialment fills, poden anar des de prendre'ls la menjada o no donar-los els medicaments fins a violència física (cops o cremades), psíquica (conductes que provoquen angoixa o amenaces), econòmica o patrimonial (ús dels béns de l 'afectat), sexual (abusos) o de [autonegligencia] (abandonament de si mateixos per la falta d'afecte).

Tot i això, va manifestar que es tracta de casos esporàdics i poc representatius que difícilment són detectats o passen desapercebuts degut a la incapacitat dels més grans, dependents i d'avançada edat, a denunciar el maltractament, sobretot si aquest és practicat per un familiar del qual depèn tant afectiva, física o econòmicament.