17 de octubre de 2019
2 de febrer de 2009

Finançament.- PP afirma que la reforma serà un "miratge" si s'articula per emissió de més deute públic

Diu que això només produirà més crisis i no haurà millora si el model ho sostenen sobre les seves esquenes les "famílies i Pimes"

MADRID, 2 de febrer (EUROPA PRESS)

La presidenta del PP a Balears, Rosa Estaràs, va exigir avui que el nou model de finançament autonòmic ha de portar a Balears a situar-se en la mitjana d'inversió estatal i que això no es prevegi per mitjà d'emissió de "deute públic", aspecte que segons la seva opinió planteja el Govern espanyol, sinó mitjançant la seva articulació en els pressupostos generals de l'Estat.

Per a Estaràs, la possibilitat que el nou model assignés els recursos sol·licitats per les autonomies per mitjà de major deute públic fa que la reforma es converteixi en un "miratge", ja que aquesta circumstància comportaria que "hi hagi més crisis i menys crèdits".

Així ho va detallar avui després d'assistir a una reunió que van mantenir els presidents regionals del PP amb el líder del partit, Mariano Rajoy, relativa a analitzar la situació de la reforma del sistema autonòmic i la crisi econòmica.

La presidenta del PP a Balears va detallar que en el si de la reunió ha plantejat la seva preocupació per la circumstància de lligar la reforma del finançament autonòmic a l'emissió de deute públic, ja que si fos d'aquesta manera de res serviria que arribés "més diners" a les comunitats si el nou model recau "sobre les esquenes de les Pimes i les famílies".

Per aquesta raó, va detallar que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero "està recorrent" al deute públic per atendre a les demandes plantejades per les comunitats autònomes, el que segons la seva opinió converteix als presidents autonòmics en "firaires".

"Si Zapatero posa 600 milions d'euros o 500 milions a sobre de la taula i posa la màquina en marxa a base de deute públic, serà un miratge. Podrem estar contents perquè arribi els diners, però haurà més crisis i menys crèdits", ha emfatitzat la líder dels populars a Balears.

També ha dit que l'estratègia del president del Govern és "posar primer xifres i després els diners", quan el coherent per a Estaràs seria "primer fer el model i després posar les xifres".

UN MODEL AMB DEUTE ÉS "PA PER AVUI I FAM PER DEMÀ"

A més, ha subratllat que una major emissió de deute públic, a banda de reduir la línia creditícia per als ciutadans, faria que els préstecs existents "fossin més cars", el que equival segons la seva opinió a "menys treball, més atur i més crisis". "Un model així seria pa per avui i fam per demà", ha afegit a continuació.

Per aquesta raó, va detallar que el PP manté el criteri que el model de finançament autonòmic deu articular-se en els pressupostos generals i possibilitar que Balears arribés amb el mateix a la mitjana estatal d'inversió per càpita.