25 de junio de 2019
11 de juny de 2019

La Fiscalia remarca que la seva ordre per desallotjar okupes és per protegir "drets que afecten a tots"

La Fiscalia remarca que la seva ordre per desallotjar okupes és per protegir "drets que afecten a tots"
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 11 Jun. (EUROPA PRESS) -

El fiscal superior de Balears, Bartolomé Barceló, ha explicat aquest dimarts que la instrucció emesa per desallotjar okupes sense necessitat de sol·licitar mesures judicials és per protegir "drets que afecten a tots" com són "el dret a la inviolabilitat del domicili, a la propietat privada i, d'altra banda, el dret a un habitatge digne".

Davant els mitjans de comunicació enfront de l'Audiència Provincial de Balears, Barceló ha explicat que tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional li havien plantejat que tenien dubtes a l'hora de l'aplicació de la llei i que, per aclarir-les, ha procedit a emetre l'ordre. "No m'havien demanat una instrucció però sí entorn a com s'havia d'actuar en determinats casos de desallotjament", ha expressat.

En concret, la Fiscalia va emetre aquesta ordre aquest dilluns. Mitjançant aquesta, els cossos i forces de seguretat poden actuar directament i de forma immediata per dur a terme desallotjaments "sense necessitat de sol·licitar mesures judicials" quan l'okupació d'un immoble "revesteixi característiques de delicte".

En l'escrit, s'explicita que podran desallotjar als ocupants il·legals i dur a terme la seva detenció, si escau. També es detalla que "solament quan existeixin dubtes sobre la naturalesa delictiva de la conducta se sol·licitaran prèviament les mesures judicials".

Segons ha dit Barceló, la qual cosa volen evitar és que "si una persona se'n va de viatge o roman ingressada" uns dies a l'hospital, torni a la seva casa i "aquesta es trobi okupada" com, segons ha assegurat, "ja ha passat".

Tal com ha remarcat, és un problema que "s'ha anat agreujant" i, encara que la llei segueix sent la mateixa, algú havia d'interpretar les normes".

Sobre l'ús de la força, Barceló ha dit que "tot és qüestió de proporcionalitat" i, si és necessari l'ús de la força, aquesta ha de ser "proporcional i la mínima indispensable".

D'altra banda, Barceló ha remarcat que la instrucció parteix de la Fiscalia Superior de Balears i que ha estat revisada per la Fiscalia General de l'Estat.

A més, ha dit que és la primera instrucció d'"aquestes característiques" que s'ha dut a terme a Espanya.

Contador

Lo más leído