28 de septiembre de 2020
18 de desembre de 2009

La Fiscalia sol·licita una vista per demanar mesures cautelars contra Vicens per la seva condemna a quatre anys i mig

Ja pesen sobre l'inculpat una fiança de 100.000 euros, la retirada del passaport, la prohibició de sortir del territori nacional i la compareixença quinzenal davant del TSJIB

PALMA DE MALLORCA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha sol·licitat la celebració d'una compareixença en el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) per demanar mesures cautelars contra el diputat del Grup Mixt, Bartomeu Vicens, després de ser condemnat a quatre anys i mig de presó dins d'una peça separada del cas Son Oms, i en què podria demanar el seu ingrés a la presó preventiva per evitar que l'inculpat pugui sostreure's de l'acció de la justícia.

Així ho han indicat a Europa Press fonts jurídiques, que han assenyalat que el fet més probable és que el Ministeri Públic demani la privació de llibertat per a l'exportaveu parlamentari de UM, qui està en llibertat sota fiança de 100.000 euros. Tot i això, van puntualitzar que no serà fins al mateix dia de la compareixença quan el fiscal concreti la seva petició, i la defensa pugui pronunciar-se també al voltant a la mesura cautelar sol·licitada.

En concret, el tribunal de la sala civil i penal del TSJIB va condemnar a quatre anys i mig de presó i a la inhabilitació absoluta per temps de vuit anys a l'ex conseller insular de Territori, qui, segons considera provat la sentència, va ordenar el pagament de 12.020 euros públics a començament de 2007 al seu assessor fiscal per l'elaboració d'un informe sobre el valor del terra que ha estat plagiat d'internet.

Previsiblement, la vista tindrà lloc la setmana que ve i en ella el fiscal anticorrupció Juan Carrau donarà a conèixer la seva petició, malgrat que, cap recordar, ja pesen sobre Vicens la prohibició d'abandonar el territori nacional sense prèvia autorització judicial, la retirada del passaport i la compareixença quinzenal al TSJIB com a mesures cautelars, en virtut d'una sentència que va dictar el jutge instructor del cas Son Oms en aquest òrgan judicial, Antonio Federico Capó, l'11 de novembre del 2008.

Alhora, el magistrat va dictar aquest mateix dia llibertat provisional amb fiança de 100.000 euros, respecte dels 800.000 que demanava la Fiscalia Anticorrupció, a fi d'evitar que el principal imputat en el cas de presumpta corrupció ordida en els noranta entorn de la requalificació del polígon de Son Oms pogués abandonar l'illa davant de la gravetat dels delictes que se li imputen en el procediment principal de Son Oms -falsificació de document mercantil, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i estafa continuada-, que comportarien una pena de fins a 19 anys de presó.

"INDUBTABLE" ARRELAMENT PERSONAL I LABORAL

Tot i això, la defensa de Vicens, exercida per Eduardo Valdivia i Jaime Campaner, van al·legar llavors la inexistència de possibilitat de fuga a causa de l'"indubtable" arrelament personal i laboral de Vicens a Mallorca.

Cal recordar que dins de la peça separada en què ha estat condemnat Vicens, també s'enfronta amb una pena de presó l'exsecretari general de UM, Damià Nicolau, amb dos anys i tres mesos de presó i inhabilitació absoluta per temps de quatre anys al considerar-lo còmplice d'un delicte de malversació de cabals públics i d 'un delicte de prevaricació administrativa.

Finalment, el tribunal va condemnar a l'antic comptable personal de Vicens, Tomàs Martín, a divuit mesos de multa amb una quota diària de vuit euros i a la inhabilitació absoluta per un temps d'un any i tres mesos, per considerar-lo cooperador responsable d'un delicte de malversació de cabals públics.

En el cas de Vicens, també imputat en el cas Can Domenge i en el del Pla Territorial de Mallorca, el seu defensa ha manifestat que està estudiant amb deteniment la sentència així com els motius de cassació per ser recorreguda davant del Tribunal Suprem. Així, disposa de cinc dies per anunciar el recurs des que ahir el tribunal donés a conèixer la resolució judicial, després de la qual cosa tindrà altres vint dies per a formalitzar-lo davant de l'Alt Tribunal.

Mentrestant, dimarts que ve Vicens està citat a declarar com encausat davant del jutge que instrueix una altra peça separada del cas Son Oms, coneguda com a Operació Maquillatge, que investiga el presumpte desviament de cabals públics des del Consell mitjançant contractes i subvencions suposadament irregulars a productores audiovisuals. També compareixeran aquesta mateixa jornada el seu presumpte testaferro, Alfredo Conde, la dona d'aquest, Elisabeth Diéguez, i el president de UM, Miquel Àngel Flaquer.