Florit va acordar el rastreig dels telèfons dels periodistes sense tenir identificats possibles autors de la revelació

Concentració en suport als periodistes d'Europa Press i el Diari de Mallorca
Isaac Buj - Europa Press - Archivo
Actualizado: miércoles, 23 enero 2019 12:26

Va assenyalar que aquestes mesures perseguien precisament "esbrinar la identitat" dels presumptes filtradors

PALMA DE MALLORCA, 23 Ene. (EUROPA PRESS) -

El jutge que instrueix el 'cas Cursach', el magistrat Miguel Florit, va acordar el rastreig dels telèfons de periodistes sense tenir identificats possibles autors de la presumpta revelació de secrets, en una peça oberta per investigar l'origen de les notícies periodístiques que es publicaven sobre aquesta macrocausa.

Així ho indicava a una acta en el qual va acordar requerir a diverses companyies telefòniques els llistats de trucades, geolocalitzacions i altres dades associades als telèfons de tres periodistes i dues redaccions de mitjans de comunicació.

Segons consta al sumari de la peça separada, la primera sol·licitud per part de la Policia per accedir a les dades telefòniques dels redactors de 'Diari de Mallorca' i Europa Press, així com del telèfon de l'agència, va tenir lloc el 12 de setembre de 2018. L'ordre es va dictar l'endemà, després que la Fiscalia avalés la mesura -considerant-la "no invasiva" i "proporcionada"-.

L'acta en el qual el jutge va donar llum verda a la diligència, inclou dos punts a l'apartat de raonaments jurídics, als quals Florit al·ludeix a la llei de protecció de dades i conclou que "és necessari accedir a les dades sol·licitades per la Policia".

No obstant això, el 17 d'octubre de 2018 el jutge va dictar una altra acta per realitzar nous requeriments a les teleoperadores, aquesta vegada sumant a una redactora de l'Agència EFE i el telèfon de la seva seu, a instàncies de dos oficis policials, un d'ells amb data del mateix dia.

Aquesta nova acta és idèntic a l'anterior amb la novetat que Florit va incloure un paràgraf addicional en la fonamentació jurídica, on assenyala que en aquest cas "encara no està identificat l'autor o autors de la filtració efectuada i precisament es persegueix amb aquestes mesures esbrinar la seva identitat".

Va ser més tard, el 26 d'octubre, quan la Policia va sol·licitar la llista de trucades d'un dels agents que més tard va ser detingut; i el 27 de novembre va demanar més cridades dels periodistes i la intervenció i escolta dels telèfons dels investigats i una persona propera a un d'ells.

ALTRES DILIGÈNCIES

Abans d'aquestes proves, consten en actuacions com a diligències d'investigació la presa de declaració als membres del Grup de Blanqueig.

Al sumari també s'inclouen diversos informes policials, de diferents dates d'octubre i desembre, a partir de les denúncies efectuades per l'empresari Bartolomé Cursach i l'exdirector del Grup Cursach, Bartolomé Sbert. En aquests informes s'estudien publicacions de 'Diari de Mallorca' i Europa Press sobre el cas, així com una notícia concreta d'EFE i dels mitjans de comunicació que van recollir els teletips de les agències de notícies.

Posteriorment, també es va prendre declaració a un advocat del cas Cursach, al que es va preguntar per un informe relacionat amb un client seu. Durant l'interrogatori la Policia li va fer constar expressament que tenien coneixement de trucades al seu nombre des del telèfon d'un mitjà de comunicació.

LA FISCALIA VA NEGAR QUE LA CONFISCACIÓ PERSEGUÍS DESCOBRIR LES FONTS

Cal recordar que el passat 11 de desembre, tres policies i una secretària judicial es van presentar a la seu d'Europa Press en Balears amb una ordre judicial i es van confiscar del mòbil de la periodista Blanca Pou. Aquest matí també van requisar el mòbil al periodista de 'Diari de Mallorca' José Francisco Mestre, en aquest cas als Jutjats. Tant els redactors com els mitjans de comunicació afectats van presentar una querella per prevaricació contra el jutge instructor, Miguel Florit, que va ser admesa a tràmit.

Per la seva banda, la Fiscalia va assegurar el 19 de desembre que la confiscació "no va tenir per objecte localitzar o descobrir les fonts d'informació", que "ja eren conegudes per altres vies d'investigació", sinó que perseguia "l'assegurament dels efectes materials procedents del delicte".

Leer más acerca de: