15 de noviembre de 2019
 • Jueves, 14 de Noviembre
 • 15 de juliol de 2008

  El Govern aposta per l'impuls de les indústries culturals com a font d'ingressos davant de la recessió econòmica

  Galmés demana a l'Estat que incrementi la inversió que destina a Balears en matèria de cultura per equipar-la a la resta de regions

  PALMA DE MALLORCA, 15 de juliol (EUROPA PRESS)

  La consellera d'Educació i Cultura, Bárbara Galmés, va expressar el seu suport "total" al canvi d'orientació que l'Estat preveu imprimir a la seva política cultural, en relació amb la "importància" de donar un impuls "decidit" a les indústries culturals i consolidar el seu pes en el conjunt de l'economia en el context de recessió.

  En aquest sentit, Galmés va afirmar que aquest canvi en el tractament de la cultura es fa "indispensable" en un moment de recessió econòmica com l'actual i, en aquest sentit, va defensar que la cultura "no es pot deixar de banda" ja que "és molt més" que un factor de cohesió social, és a dir, un element "que s'ha de tenir en compte" com a font alternativa que pot generar ingressos "importants", que incita a la innovació i al desenvolupament i que crea ocupació.

  En aquest sentit, la responsable autonòmica en matèria de cultura donarà suport a la proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manel Tresserres, que va exposar la possibilitat de pactar l'elaboració d'un document entre l'Estat espanyol i les Comunitats Autònomes per avançar en la consideració de la competència econòmica de la cultura, un plantejament comú que "pot afavorir i beneficiar a tot el món".

  La consellera va fer aquestes consideracions en el marc de la Conferència Sectorial de Cultura que es va celebrar ahir a Saragossa, i en què el ministre de Cultura, César Antonio Molina, va exposar les línies de treball que marcaran les actuacions del seu departament durant els pròxims quatre anys.

  En el transcurs d'aquesta reunió, Galmés va plantejar també la necessitat que l'Estat incrementi la inversió que destina a Balears en matèria de cultura a fi d'equiparar aquest finançament amb la despesa mitjà que realitza a la resta de comunitats autònomes i corregir les diferències que se n'han anat accentuant amb el temps des que la comunitat va assumir les competències en matèria de cultura.

  En un altre ordre de coses, la titular d'Educació i Cultura va valorar de manera "molt positiva" la iniciativa que preveu millorar els vincles de cooperació i de col·laboració de l'Estat amb les diferents administracions públiques, així com les propostes que Molina va elevar al plenari relatives a l'elaboració d'una estratègia d'acció cultural a l'exterior per fomentar la presència a l'estranger de les grans institucions adscrites al Ministeri; i a la posada en marxa de noves infraestructures culturals que permetin l'articulació de projectes de futur.

  Respecte a l'esborrany de Reial decret que desenvolupa la Llei de la Lectura, del Llibre i de les Biblioteques, Galmés va anunciar que s'ha concretat que la comunitat autònoma balear formarà part de l'Observatori de la Lectura i el Llibre en un segon torn de rotació.

  Els objectius d'aquest òrgan d'assessorament són afavorir l'anàlisi i la difusió d'informació periòdica relativa a la situació de la lectura, el llibre i les biblioteques; recollir i analitzar informació sobre mesures i actuacions que estan en marxa; actuar com punt de trobada entre organismes públics i privats i promoure la col·laboració entre ells en matèria de foment de la lectura, el llibre i les biblioteques i formular propostes d'actuació per millorar la situació dels hàbits de lectura, entre d'altres.

  Alhora, entre d'altres qüestions importants que es van abordar durant la IX reunió del ple de la conferència, destaquen les relatives a les noves lleis que el Govern espanyol pretén promoure en matèria d'Arxius, de Patrimoni, i de Música, teatre i dansa.

  ESCULTURA CONTEMPORÀNIA DE LES BALEARS

  La consellera va aprofitar el seu viatge a Saragossa per visitar el muntatge de l'exposició 'Escultura contemporània de les Balears', que es pot visitar aquests dies al pavelló de les Arts de l'Expo 2008. Galmés va recórrer la mostra acompanyada pel director general de Cultura, Pere Joan Martorell, i pels artistes Glòria Mas i Miquel Planas, tots dos representats en el muntatge amb sengles peces.

  'Escultura contemporània de les Illes' és una exposició que repassa l'evolució que ha experimentat el treball escultòric a les Illes en les últimes dècades a partir de les obres de 22 artistes de l'arxipèlag.