28 de marzo de 2020
23 de juliol de 2008

El Govern assegura que el decret de normalització lingüística no genera cap discriminació per raons de llengua

MADRID, 23 de juliol (EUROPA PRESS)

El Govern espanyol assegura que el decret de normalització lingüística de les Balears porta més de 17 anys aplicant-se i que el mateix no "cap discriminació" per raó de llengua a l'arxipèlag.

Així ho detalla l'executiu en una resposta parlamentària a la qual va tenir accés Europa Press a la pregunta presentada per la diputada d'UPiD, Rosa Díez, qui va requerir al Govern les mesures que anava a adoptar per a la "discriminació lingüística" que segons la seva opinió suposava la campanya de normalització de la llengua catalana impulsada pel Govern balear en base al decret autonòmic de 1990 sobre l'ús de les llengües cooficials en la comunitat.

En la seva resposta, l'esmentat decret no preveu cap tipus de discriminació ni preveu l'expulsió del castellà en l'administració balear, motiu pel que no ha estat derogat en els més de 17 anys d'aplicació.

Alhora, l'executiu va assegurar que ha adoptat i adoptarà dins de les seves competències constitucionals les mesures necessàries per assegurar el dret dels espanyols a usar el castellà, tal com apareix recollit a l'article tres de la Constitució.

La diputada d'UPiD va presentar una 'bateria' de preguntes parlamentàries a final d'abril després de conèixer-se la campanya per impulsar l'ús del català de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d'acord amb allò recollit en el citat decret.

Per llavors Díez va assegurar que aquesta mesura aspirava a eradicar el bilingüisme en les administracions públiques i de les relacions dels ciutadans de les Balears, inclosos serveis bàsics com la sanitat i l'educació.

També va subratllar que l'"especial protecció" de la llengua cooficial en què incidia la campanya no podia interpretar-se com l'"exclusió" de castellà de l'espai públic, que segons la seva opinió és l'"objectiu últim" de la política de normalització lingüística que pretén substituir el bilingüisme existent per l'"anormal model de disseny que discrimina la llengua comuna i converteix a la llengua local en l'única del poder polític".

Per tot això, va requerir a l'executiu si pensava emprendre mesures per assegurar la vigència a Balears del dret constitucional a l'ús del castellà i les iniciatives per impedir que aquest sigui apartat de l'administració balear a través del citat decret.