20 de enero de 2020
11 de febrer de 2010

El Govern destina 7 milions per construir o millorar 336 pisos a Balears i reformar la Misericòrdia

Concretament, 5 milions aniran dirigits a rehabilitar La Misericòrdia i 1,8 milions a facilitar la construcció o reforma de 336 immobles a Palma, Inca, Sineu, Alaior i Maó

PALMA DE MALLORCA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Habitatge destinarà 1,8 milions d'euros per facilitar la urbanització de terra, la construcció o millora de 336 immobles de les Balears, mentre que també aportarà una partida de 5 milions d'euros per rehabilitar i ampliar en més de 8.000 metres quadrats l'edifici de la Misericòrdia, a Palma.

Així ho van acordar avui la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, i el president del Govern, Francesc Antich, els qui van subscriure a la Comissió Bilateral d'Habitatge, celebrada a la capital balear, un total de sis acords, que generaran obres de reforma per valor d'11,2 milions d'euros als municipis de Palma, Inca, Sineu, Alaior i Maó, dels quals 7 seran aportats per l'executiu central i la resta pel Govern, els Consells Insulars i els respectius ajuntaments.

Precisament, Corredor ha explicat que dels 1,8 milions d'euros compromesos avui pel Ministeri per construir o millorar 336 habitatges a les illes, més del 68% (1,24 milions) es destinarà a rehabilitar i renovar pisos de diferents punts de l'arxipèlag.

Concretament, es reformaran 90 habitatges de l'antiga barriada de La Soledat i el Polígon d'Aixequi, amb una inversió estatal de de 355.760 euros, de manera que el Ministeri assumirà el 35,1% dels 1,01 milions d'euros que costen les actuacions previstes per a la rehabilitació d'aquesta zona de Palma.

Alhora, es rehabilitaran 90 pisos del nucli antic de Maó, amb una partida de 615.184 euros; 20 immobles al municipi rural del nucli antic de Sineu, amb una aportació ministerial de 161.500 euros i 13 habitatges en el cas urbà d'Alaior, amb un pressupost aportat pel Ministeri de 111.500 euros.

CONSTRUCCIÓ DE 123 NOVES HPO

D'altra banda, Antich i Corredor van arribar a dos acords per urbanitzar terra per a 123 habitatges protegits, que tenen una inversió ministerial de 587.880 euros, de manera que el Ministeri destinarà 248.400 euros per a 54 HPO a Inca (Mallorca) i 339.480 per a 69 HPO al barri palmesà de la Soledat. Així, el consistori de Palma ha assumit el compromís d'iniciar, en un termini de tres anys, com a mínim, el 30% de l'edificabilitat d'aquests habitatges protegits de la Soledat.

La ministra ha destacat que tots aquests acords s'emmarquen en el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació, que beneficiarà a més de 17.400 famílies de les Balears, amb una inversió ministerial pròxima a 190 milions d'euros, fet que suposa un 65% més que el pla passat.

D'altra banda, Corredor va subscriure un protocol amb la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, per emprendre la segona fase de la rehabilitació, reforma i ampliació de La Misericòrdia, segons el qual, el Ministeri s'ha compromès a aportar el 50% dels 10,29 milions d'euros previstos per a aquesta actuació.

Antich va recalcar que aquests convenis permetran la creació de 600 llocs de treball en el sector de la construcció, que se sumaran als més de 5.000 generats al llarg d'aquesta legislatura, gràcies a les 8.000 accions portades a terme en matèria de rehabilitació d'habitatges, que han comptat amb una inversió de 90 milions d'euros.

"Aquestes inversions demostren la bona col·laboració entre el Govern i el Ministeri d'Habitatge", ha destacat el president de l'executiu, qui ha subratllat que els resultats del Pla Estatal en matèria de Rehabilitació han estat "excepcionals i històrics" a Balears, ja que "mai s'havia passat del 150% del compliment dels objectius plantejats".

D'aquesta manera, ha afirmat que el Govern té un "gran interès" a treballar en el concepte de la rehabilitació, perquè suposa ocupar menys territori i "adequar els barris que, d'alguna forma, se n'han anat quedant enrere i que, per tant, necessiten reformen especials perquè tot el món gaudi d'una bona qualitat de vida".

En aquesta línia, ha recordat la col·laboració existent entre l'executiu i la Fundació Balear de la Construcció, amb la finalitat d'organitzar cursos de formació perquè els treballadors s'especialitzin en matèria de rehabilitació. A més, Antich ha subratllat que la Llei de Barris ja ha suposat una inversió de 12 milions d'euros durant aquest any, amb una execució de 21 projectes de rehabilitació.

LES FAMÍLIES VAN REBRE 4,3 MILIONS EN 2009

Després de la firma dels sis convenis, Antich i Corredor van posar la primera pedra d'una promoció d'habitatges protegits al carrer de Capità Vila, on la ministra ha recordat que només al 2009, el Govern va pagar a les famílies de les illes un total de 4,3 milions d'euros, mitjançant l'ajuda estatal de fins a 13.200 euros per a l'entrada d'uns pis protegit o l'ajuda per pagar la hipoteca.

Alhora, ha destacat que l'any passat, l'Estat va abonar 7,5 milions d'euros en subvencions al lloguer a les famílies de l'arxipèlag amb el passat pla D'Habitatge, que preveia ajudes als llogaters que poden arribar a 3.200 euros anuals.

A continuació, la ministra d'Habitatge i el president de l'executiu van visitar l'Àrea de Rehabilitació Integral del Polígon d'Aixequi, on l'executiu central ha cofinançat la rehabilitació de 934 pisos, amb una inversió estatal de 3,3 milions d'euros.

Després, Corredor es va reunir amb el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, per conèixer de primera mà com s'està materialitzant el compromís que va assumir per finançar les actuacions del pla D'Habitatge. En aquest sentit, ha recordat que per facilitar el crèdit a 100.000 famílies solvents, el Ministeri va posar en marxa una línia de cobertura per a la que assumeix el 50% del risc de cada nova hipoteca concedida per a habitatge protegit, fins a un volum global de crèdit de 12.000 milions d'euros.