17 de noviembre de 2019
 • Sábado, 16 de Noviembre
 • 9 de juliol de 2008

  El Govern espera que a la tardor els tècnics de prevenció ja estiguin habilitats per lluitar contra la sinistralitat

  PALMA DE MALLORCA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

  La Conselleria de Treball i Formació ha dit avui que confia que a la tardor entri en vigor el Decret que habilitarà als tècnics del Govern, amb la finalitat que els seus informes serveixin perquè els inspectors de treball proposin a l'executiu autonòmic que aixequi una acta d'infracció a les empreses que incompleixin la Llei en matèria de riscos laborals.

  En declaracions a Europa Press, fonts de la Conselleria dirigida per Margarida Nájera van explicar que el citat Decret està seguint la seva tramitació, de manera que actualment, està sent estudiat pel Consell Consultiu, després que hagi obtingut l'informe favorable del Consell Econòmic i Social.

  Tot i això, van reconèixer que "desconeixen" quan podrà ser aprovat pel Consell de Govern, si bé van remarcar que Nájera té "molt interès" que la tramitació del Decret sigui "molt ràpida", amb la finalitat que a partir de tardor, s'habilitin als tècnics de prevenció i salut laboral de la Conselleria perquè puguin inspeccionar les empreses sense ser acompanyats pels inspectors del Ministeri de Treball i puguin emetre informes que generin automàticament una acta d'infracció.

  La Conselleria va respondre així a les declaracions dels secretaris d'Acció Sindical d'UGT i CCOO, Manuel Pelarda, i Baltasar Piñeiro, respectivament, els qui ahir van advertir que en el cas que Nájera segueixi endarrerint l'aprovació del Decret, no es complirà el principal objectiu del Pla de Xoc Contra la Sinistralitat Laboral de reduir durant el 2008 un 30 % els accidents laborals.

  Així, Pelarda va estimar "desesperador" que cinc mesos després d'aprovar-se el Pla de Xoc (16 de gener), encara no hagi vist la llum el Decret d'Habilitació, mitjançant el qual, els inspectors de treball (dependents del Ministeri) ja no tindran la necessitat de desplaçar-se fins a les empreses per verificar les deficiències denunciades pels tècnics de la Conselleria, tal com succeeix actualment.

  En aquest sentit, va considerar "necessari i urgent" que el Consell de Govern aprovi el Decret, després que la Conselleria ja hagi contractat a 12 nous tècnics de salut laboral (6 a Mallorca, 3 a Menorca i 3 a Eivissa i Formentera), sumant així un total de 28 (20 a Mallorca i 4 a Menorca i Eivissa).

  Pelarda va criticar que la tramitació del Decret d'Habilitació s'està portant a terme "molt lentament", en relació amb altres decrets impulsats per l'executiu autonòmic que han estat aprovats "com un llamp". Per aquest motiu, va anunciar que si el setembre encara no s'han habilitat als tècnics de prevenció, UGT exigirà la convocatòria urgent del Consell de Salut Laboral de les Balears, ja que, segons la seva opinió, suposarà una "presa de pèl".