12 de noviembre de 2019
9 de juliol de 2008

El Govern estableix controls sobre les obres d'habitatges en marxa per garantir que els projectes s'acabin

L'associacions de consumidors reben fins cinc vegades més trucades sol·licitant informació sobre els riscos de l'impagament

PALMA DE MALLORCA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern balear establirà, a partir d'ara, controls exhaustius sobre les obres d'habitatges que es troben actualment en marxa, amb el corresponent seguiment dels dipòsits realitzats pels compradors dels habitatges, a fi d'evitar que es produeixin circumstàncies com que no es conclogui el projecte i els clients perdin l'avançament aportat.

Així ho va indicar avui el director general de Consum, Diego González, qui va descartar que es donin problemes d'aquest tipus "en un futur", en un missatge tranquil·litzador que afecta a famílies que ja han sol·licitat hipoteques. I, al mateix temps, va puntualitzar que, des del Govern, "no podem" obligar les entitats financeres que concedeixin nous préstecs a altres consumidors, sinó que el seu paper es redueix a assessorar-los.

González va donar a conèixer aquesta mesura després de la reunió que va mantenir en Consolat de Mar el president del Govern, Francesc Antich, amb representants de les associacions de consumidors de les illes, a la qual també va assistir el el conseller de Sanitat i Consum, Vicenç Thomàs; a més dels presidents de Facua-Balears, Alfonso Rodríguez; UNAE, Magdalena Bordoy; i 'Nureddunna', Ascensión Martín.

L'objectiu de la trobada va ser analitzar la situació econòmica de les Illes Balears des del punt de vista del consumidor, de manera de què s'integra a la ronda que, des fa dues setmanes, realitza el president amb els principals agents socials i econòmics. I, en el mateix, va ressaltar que Facua rep actualment fins a cinc consultes setmanals sobre els riscos de l'impagament del préstec hipotecari, quan fa un any no se'n produïa cap.

Aquests contactes estan protagonitzats en la seva majoria per joves que, de moment, segueixen pagant els seus deutes, pr la qual cosa tenen un caràcter preventiu. I, per solucionar aquest tipus de situacions, Rodríguez els va recomanar que tractin directament amb les entitats financeres, amb les quals es poden pactar prolongar el termini per la devolució de les quantitats, sempre que percebin voluntat en la clienta.

TRANSPARÈNCIA EN LA REUNIFICACIÓ DE DEUTE

En aquesta línia, González va exposar que l'executiu autonòmic està desenvolupant una campanya per informar als consumidors sobre els seus drets en les operacions de formalització de reunificacions de deute, una acció que permet seguir endavant amb els pagaments i que, "ben feta, és positiva". Per això, demanen "transparència" a les empreses que es dediquen a oferir aquest servei als consumidors.

El president de Facua-Balears va considerar "positiva" la trobada amb Antich, tot i que li va reprotxar que "fins ara érem la baula oblidada", ja que el president s'ha vingut reunint ja amb sindicats, patronals, entitats financeres i sectors empresarials concrets, sense que s'ho hagués fet amb els representants dels consumidors finals, va remarcar.

En la seva intervenció, Rodríguez va afirmar que es tracta d'un sector que s'ha de tenir en compte "per sortir d'aquesta situació especial que estem vivint", a tenor del creixement dels impagats en les hipoteques, que, segons va exposar, estan "augmentant de manera alarmant" perquè cada vegada són més les famílies que es troben en "situació crítica" després d'increments en les seves mensualitats de fins a 100 euros.