18 de noviembre de 2019
 • Domingo, 17 de Noviembre
 • 29 de juliol de 2009

  Govern i Executiu central segellen l'adquisició de Planícia per incorporar-la al patrimoni natural públic

  L'Estat aportarà 10 milions d'euros i en el seu entorn es pretén desenvolupar un centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana

  MADRID, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

  El Govern balear i l'Executiu central van segellar avui el protocol de col·laboració per a l'adquisició de la finca de Planícia, pel qual el ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí aportarà 10 dels 11,18 milions d'euros que ha costat l'incorporar aquesta zona de gran valor ecològic al patrimoni públic.

  Amb aquest conveni, el Govern espanyol serà titular de 427 hectàrees de Planícia --un 96%-- mentre que la Conselleria de Medi Ambient del Govern ho serà de les restants 18 hectàrees que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats, i gestionarà la finca.

  Entre els objectius que persegueix l'adquisició de Planícia, es troba l'estudi de diversos usos mediambientals, com pugui ser l'albergar un refugi d'excursionistes, el centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana o el desenvolupament d'activitats d'educació ambiental o experimentació.

  L'acord ha estat rubricat avui a Madrid per la titular del departament, Elena Espinosa, i el president del Govern, Francesc Antich, durant un acte en el qual van destacar la bona col·laboració existent entre les dues administracions. A l'acte també hi va acudir el conseller de Medi Ambient, Miguel Ángel Grimalt.

  BONA COL·LABORACIÓ PER A LA SOSTENIBILITAT

  En una compareixença conjunta, Espinosa va agrair l'actual Executiu autonòmic el seu treball a favor del desenvolupament sostenible de les illes, atès que la seva riquesa mediambiental és un dels grans valors de la comunitat.

  "És una finca que té un gran valor ecològic, que està ubicat en el paratge de la Serra de Tramuntana i vull agrair públicament al president de Balears el que ens hi hagi permès el treballar conjuntament per enriquir el nostre Domini Públic Marítim Terrestre", ha afegit Espinosa.

  Mentrestant, Antich ha destacat la sintonia amb el Govern espanyol en matèria mediambiental, com mostra els protocols en matèria de qualitat i depuració d'aigües que ascendeixen aproximadament 450 milions d'euros.

  Sobre l'adquisició de Planícia, el president del Govern ha afegit que els seus recursos naturals són "de primer ordre" i amb una sèrie d'edificis que poden dedicar-se al centre d'interpretació de la Sierra de Tramuntana, que alhora és una de les zones de més valor ecològic de l'arxipèlag.

  "Ara estarà al servei de la ciutadania i passarà a aquesta xarxa d'espais protegits i al servei de la nostra gent", ha afegit Antich qui ha destacat que aquesta incorporació al patrimoni públic també suposarà un atractiu turístic que augmentarà l'atractiu de l'oferta de Balears.

  IMPULSAR ELS VALORS DE PLANÍCIA

  Per la seva banda, Grimalt també ha fet l'acord i ha recordat que la Conselleria va avançar les quantitats per a la compra de Planícia després d'aplicar el dret de retracte. També ha explicat que aquest compromís de l'executiu central es formalitzarà en pròximes dates juntament amb la creació d'una comissió mixta entre les administracions per acordar les línies d'actuació de la gestió conjunta.

  El conseller ha destacat que la part de la finca que gestionarà Executiu autonòmic permet el desenvolupament del centre d'interpretació i que, amb aquesta incorporació a l'ús públic, es pretén fomentar el trànsit de turistes i senderistes dins d'un espai del gran valor paisatgístic i ecològic.

  Grimalt ha afegit que el protocol marca la creació d'aquesta comissió de seguiment la que haurà d'acordar les inversions sobre les actuacions futures, per a la qual cosa també ha assenyalat que "estaria agraït tot el suport econòmic" que l'Administració central vulgui atorgar al desenvolupament de les actuacions futures.

  Cap recordar que l'adquisició d'aquesta finca s'ubica en el compromís del Govern espanyol de destinar 40 milions d'euros en el desenvolupament de la legislatura autonòmica per a la compra de terrenys d'alt valor ambiental. Alhora, Planícia ha estat un dels punts que es van incloure en el pacte de governabilitat de les illes.

  A més, els objectius de la Conselleria és que Planícia sigui un referent i el nucli de la gestió ambiental de la zona de la Serra de Tramuntana, tant per l'enclavament on està situat així com les condicions que reuneix aquest paratge.