9 de marzo de 2021
14 de març de 2008

El Govern firma els convenis de carreteres amb Mallorca i Menorca, que suposaran una inversió de 283 milions

La quantitat anirà destinada a 74 actuacions a Mallorca i 14 a Menorca, relatives a la millora de la xarxa secundària i els accessos

PALMA DE MALLORCA, 14 de març (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, i les presidentes dels Consells de Mallorca i de Menorca, Francina Armengol i Joana Barceló, respectivament, van signar avui els convenis de col·laboració en matèria de carreteres que suposaran una inversió total en les dues illes per part de l'executiu autonòmic de 283,9 milions d'euros en deu anys (2008-2017).

Durant l'acte, Antich va especificar que 254,4 milions l'iran destinats a la realització de 74 accions a Mallorca, dirigides a millorar la xarxa secundària de Mallorca i els accessos a diferents municipis, i els altres 29,5 s'invertiran en 14 actuacions a Menorca. En concret, Menorca rebrà 2,95 milions anuals mentre que Mallorca percebrà 25 milions entre 2008 i 2012, 27 milions de 2013 a 2015, 28,4 milions en 2016 i 20 milions en 2017.

Aquestes quantitats se sumen a les previstes en el conveni de carreteres signat el mes de setembre passat per tots dos Consells amb el Govern espanyol. Així, la quantitat total que rebrà Mallorca 690 milions en els pròxims deu anys -431 aportats pel Ministeri de Foment- i Menorca es farà amb 98,3 -68,8 procedents de Madrid-.

Respecte als convenis amb Eivissa i Formentera, aquests estan pendents de signar amb el Ministeri, rúbrica que es preveu "imminent", segons Antich. La firma es va haver d'ajornar a causa que el passat 7 de setembre, el Consell de Ministres només havia aprovat un únic conveni per a les dues illes. Es preveu que el Govern espanyol aporti 55,4 milions d'euros per a Eivissa mentre que el Consell aportarà 23,9 milions, que seran finançats per l'executiu autonòmic.

Finalment, el conveni que se signarà entre Foment i el nou Consell de Formentera, preveurà una inversió estatal de 13,4 milions d'euros, mentre que la institució presidida per Jaume Ferrer destinarà un total de 9,8 milions d'euros que seran transferits pel Govern, segons va anunciar Antich el mes d'octubre passat.

Tal com va explicar el cap de l'Executiu balear, la redacció, visat i aprovació dels projectes aniran a càrrec de les institucions insulars, responsables alhora de la licitació, contractació i pagament de les obres. Pel que fa a l'import de les expropiacions que calguessin, s'inclourà en el cost de les actuacions a finançar per la Comunitat Autònoma.

L'impuls, la definició i el desenvolupament de les actuacions previstes estaran supervisats per una Comissió de Seguiment en cada illa signada per dos representants de l'Administració balear i altres dos per cadascun dels Consells. "Mitjançant aquests convenis es possibilitarà portar a terme actuacions necessàries per a la millora de l'estat de les carreteres, incidint a la xarxa secundària", va manifestar el president del Govern.

"IMPORTANT IMPULS A L'OBRA PÚBLICA"

Segons va manifestar Antich, aquestes actuacions suposaran un "important" impuls a l'obra pública a les illes, amb l'objectiu de "pal·liar la difícil situació generada en el sector de la construcció". "Que aquestes firmes siguin per bé dels ciutadans", va agregar Antich, considerant que la millora de les carreteres "suposarà la millora de la qualitat de vida i la reducció dels accidents de trànsit, una xacra que ens aclapara", va postil·lar.

Per la seva banda, Francina Armengol va expressar la seva satisfacció i va considerar que es tracta d'un dia "d'alegria", arran d'una firma que permetrà tirar endavant la gestió de les carreteres, "una de les polítiques estratègiques del Consell". Segons va comentar, Antich "va prometre que seria sensible amb les illes i ho demostra la seva col·laboració amb aquestes institucions", perquè va manifestar que els projectes "estaran adequats a la sostenibilitat i a l'entorn, ja que vivim en un territori fràgil".

Finalment, Joana Barceló va alabar al president del Govern, al qual es va referir com "el primer que ha fet una aposta clara pels Consells, el que posa en evidència el compromís dels governs progressistes per la proximitat". "Antich creu en la proximitat i en els ciutadans", va remarcar.

ACTUACIONS CONCRETES

Alguns dels projectes les obres dels quals cobriran aquests convenis són l'accés a l'hospital de Manacor, la variant del Port de Pollença, la ronda de Felanitx, la remodelació de la travessia d'Alcúdia, l'accés a Lloseta, la variant sud-est d'Algaida, les millores puntuals entre Inca i Sineu, tot això a Mallorca, així com actuacions a la carretera Sant Lluís a Castell, Alaior a Cala en Porter i la variant de Sant Lluís.