24 de enero de 2021
4 de abril de 2008

El Govern prepara una normativa per superar els problemes territorials que dificulten la implantació d'energia solar

La Comissió Europea planteja que el Govern té un "repte bastant important" per informar i conscienciar els ciutadans

PALMA DE MALLORCA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern balear prepara una normativa dirigida a superar els problemes territorials que es troba a l'hora de promoure l'ús de les energies renovables i, en especial la solar fotovoltaica, com a alternativa al consum de combustibles fòssils, que és el principal recurs generador d'electricitat a les illes, i en compliment dels objectius de la UE amb horitzó al 2020.

Així ho va manifestar avui la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, durant la presentació de la conferència 'Actualitat de la Política Energètica Europa. Possibilitats de finançament per a la creació d'Agències Regionals d'Energia', que va oferir el portaveu d'Energia de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas, a la seu de Caixa Fòrum a Palma.

Segons els plans europeus, el 2020 tots els territoris de la Unió hauran d'obtenir el 20% dels seus recursos energètics de fonts renovables, per la qual cosa, s'està impulsant la creació de les 'Agències Regionals d'Energia', idea que va centralitzar el discurs que va oferir Tarradellas, qui va apuntar que el Govern té un "repte bastant important" per informar i conscienciar els ciutadans.

Per la seva banda, la directora general d'Energia, Maria Magdalena Tugores, que també va estar present a l'acte, va manifestar que "el nostre territori és un be molt sensible i, per tant, hi ha una gran preocupació per l'ocupació indiscriminada del mateix", pel que va afirmar que la normativa que prepara l'executiu articularà on i com es podran instal·lar les explotacions energètiques.

Concretament, la responsable de l'executiu autonòmic en matèria energètica va assenyalar que "estem treballant per compatibilitzar la protecció de l'entorn i el paisatge amb el desenvolupament de les energies renovables" i, sobre aquesta qüestió, va precisar que es buscarà el consens amb totes les administracions, partits polítics i societat civil, sectors dels quals en aquest moment "estem recopilant respostes", va precisar.

TRANSPORT, PRINCIPAL EMISSOR

Un dels aspectes que Tugores va considerar més preocupants fou el transport, que en el cas de Balears suposa el 57 per cent del consum energètic, davant del poc més del 30% que s'enregistra a la resta de l'Estat. Per aquesta raó, va considerar que l'eliminació d'aquest "plus" de consum és una de les "línies de treball" a impulsar en el futur per millorar l'eficiència en el consum.

La directora general va recordar que, a les illes, el transport per carretera és un "gran consumidor de CO2", circumstància que el converteix en una de les prioritats que abordarà el Govern a l'hora de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, per la qual cosa, recorrerà a la sensibilització ciutadana i a la promoció del transport públic.