19 de febrero de 2020
28 de febrer de 2008

El Govern preveu garantir medicaments gratuïts als descendents de les balears més desafavorits de l'Argentina

PALMA DE MALLORCA, 28 de febrer (EUROPA PRESS)

El Govern està estudiant la posada en marxa d'un projecte que garanteixi medicaments gratuïts als descendents de les balears més desafavorits de l'Argentina i que es troben "en clara misèria", amb l'objectiu que puguin accedir als fàrmacs sense sacrificar "gran part" dels seus recursos i pensions, ja que la Seguretat Social del país no cobreix aquest servei.

En declaracions a Europa Press, el director general d'Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea, Jordi Bayona, ha explicat avui que aquesta ha estat una de les principals qüestions abordades durant el Congrés de les Comunitats Balears a l'Exterior celebrat entre ahir i avui a Magalluf (Calvià), i al qual han assistit presidents i representants de les 24 cases balears ubicades a Llatinoamèrica --el 80 % de les quals radiquen a l'Argentina--.

Bayona va manifestar que es tracta d'una "gran iniciativa" amb la qual els més desafavorits, sobretot els jubilats i afectats per malalties cròniques, podran accedir als medicaments amb cost zero, ja que en alguns casos les pensions rarament assoleixen la quantitat equivalent a 120 euros mentre que els fàrmacs els paguen a preus europeus, "més cars del normal".

En aquest sentit, va remarcar que molts han de dedicar el 50 % de la seva pensió al pagament d'aquests productes, pel que va destacar la importància d'aquest projecte, per a la posada en marxa del qual el Govern, a través de la Conselleria de Presidència, preveu iniciar negociacions amb laboratoris argentins. "l'Argentina està passant una situació penosa i dramàtica, i cal que actuem", va incidir Bayona.

Tal com va apuntar, un altre dels objectius que s'ha marcat la seva direcció general és incrementar entre un 30 i un 40 % les ajudes individuals als descendents balears que viuen a Llatinoamèrica. Així, les ajudes ascendirien a més de 120.000 euros (respecte dels 85.000 el 2007) a fi de pal·liar la falta de recursos d'aquest col·lectiu.

Segons va ressaltar Bayona, el Congrés ha servit per destacar la necessitat d'"iniciar un canvi a millor i una nova etapa" per a les cases balears, amb l'objectiu d'introduir personal nou --descendents dels primers immigrants de les illes-- en les seves directives, ocupades actualment per persones d'entre 60 i 70 anys.

"Si continua aquesta situació, dins de 10 o 15 anys aquestes cases s'hauran extingit", va advertir Bayona, qui va explicar que des del Govern s'impulsaran accions formatives i s'oferiran microcrèdits als joves emprenedors per facilitar la posada en marxa dels seus projectes i "implicar-los en les cases balears". Segons va assenyalar, el Govern rubricarà un conveni amb la Fundació Cátedra Iberoamericana --dependent de la Universitat de les Illes Balears-- a fi de facilitar-los accés al mercat laboral i pràctiques en empreses.