17 de octubre de 2019
2 de març de 2009

Gürtel.- Garzón interrogarà dimecres l'ex-director gerent de la Fundació Balears Sostenible, Pau Collado

PALMA DE MALLORCA, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón prendrà declaració aquest dimecres a l'ex-director gerent de la Fundació Balears Sostenible i expresident de la Confederació Espanyola d'Associacions de Joves Empresaris, Pau Collado, després d'haver estat imputat pel magistrat en la presumpta trama de corrupció investigada pel 'Cas Gürtel'.

Així, Collado serà interrogat dimecres, després que el passat 23 de febrer es posposés la seva declaració per part del jutge Santiago Pedraz, qui aquest dia substituïa Garzón, a causa que aquest es recuperava d'una crisi d'ansietat que va patir el divendres 20 de febrer.

L'ex-director de la Fundació durant l'Executiu autonòmic presidit per Jaume Matas és un dels 37 imputats pel jutge Garzón en les investigacions per una presumpta trama de corrupció i tràfic d'influències que hauria ofert "dons i suborns" a funcionaris i autoritats d'administracions del PP en les Comunitats de Madrid i València a canvi de favors polítics.

Turó ha estat conseller delegat de l'empresa Easy Concept, una de les entitats investigades per Garzón. Així, qui fora un alt càrrec al Govern de Jaume Matas ja ha subratllat en les últimes setmanes estar molt tranquil, malgrat la seva imputació en el cas, a causa que, segons ha remarcat, el jutge està investigant uns fets delictius anteriors a la seva entrada en l'empresa Easy Concept produïda fa un any.

Garzón també ha citat per a dimecres que ve als ex alcaldes de les localitats madrilenyes de Boadilla del Monte i Majadahonda, Arturo González Panero i Guillermo Ortega respectivament. A més, acudiran també a declarar aquest mateix dia l'empresari José Luis Ulibarri i els imputats Pablo Ignacio Gallo Alcántara, Carlos Ignacio Hernández Montiel i un empleat del bufet d 'advocats Blanco-Guillamot.

El magistrat ha citat, a més, per al dimecres l'exvocal del PP a la Junta del districte madrileny de Moncloa José Javier Nombela Olmo, que ha estat cessat per l'alcalde de la capital, Alberto Ruiz-Gallardón, per "pèrdua de confiança". Entre els anys 1996 i 2007, Nombela va compatibilitzar la seva tasca en l 'Administració municipal amb el seu treball en les empreses investigades Special Events (gener-juny del 2003) i Easy Concept (juny del 2003- octubre del 2006).

Els altres tres imputats interrogatoris dels quals se celebraran dimecres són Fernando Torres Manso, que ha estat apoderat de Special Events; María Victòria Romero Párraga, accionista d'aquesta empresa i de Pasadena Viatges; i Luis de Miguel Pérez, qui ha tingut càrrecs en l'administració d'aquestes dues empreses i de Easy Concept.

Un dia abans, durant la jornada de dimarts estan esmentades una altra mitja dotzena de persones, entre les quals hi ha el conseller a l'any 2000 de Bancaixa Eurocapital Finança i director de Bancaixa a Miami, Guillermo Martínez Lluch i l'advocat Manuel Delgado Solís i el seu empleat José Antonio López, 'Pepechu'. Compareixeran a més Francisco Javier Pérez Alonso, Juan Pérez Mora i Jesús Calvo Soria.

TRES PRESONS I 15 LLIBERTATS

Des que va començar la instrucció, el jutge Garzón ha decretat la presó dels tres presumptes capitostos de la trama: l'empresari Francisco Correa, que, segons el jutge, aprofitava els seus contactes per obtenir contractes i adjudicacions; Pablo Crespo, encarregat de la direcció de les empreses del grup; i Antoine Sánchez, cosí de Correa i suposat encarregat del blanqueig dels capitals obtinguts per l'organització.

Altres 15 imputats han quedat en llibertat sense mesures cautelars o amb compareixences setmanals o mensuals, incloent els sis citats avui. Les tres primeres han estat la dona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano; Felisa Jordà, administradora única de les empreses de la trama Good and Better i Easy Concept; i Carmen Luis Cerezo.

El jutge també va deixar en llibertat al president d'Orange Market, Álvaro Pérez, 'el Bigotis'; el conseller delegat d'aquesta empresa, Cándido Herrero; el financer de Correa, José Luis Izquierdo; el seu xofer, Andrés Bernabé; Jacobo Gordon, exsoci de Alejandro Agag; i Ramón Blanco Balín, exvicepresident de Repsol.