14 de octubre de 2019
 • Domingo, 13 de Octubre
 • Sábado, 12 de Octubre
 • 12 de març de 2008

  Innova.- Energia realitzarà un estudi de viabilitat sobre energies renovables i modificarà el pla director energètic

  PALMA DE MALLORCA, 12 de març (EUROPA PRESS)

  La directora general d'Energia de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, María Magdalena Tugores, ha anunciat avui, com una de les conclusions de les jornades de sensibilització sobre les Energies Solar i Eòlica, que el seu departament encarregarà un estudi de viabilitat, amb objectius de futur concrets, sobre energies renovables en la Comunitat.

  Durant la clausura de l'esdeveniment, que entre ahir i avui va acollir Sa Nostra, Tugores va manifestar que una vegada es completi l'estudi s'incorporarà a la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Balears que es preveu desenvolupar durant aquesta legislatura.

  D'igual manera, va assenyalar la directora general, s'impulsarà una llei que reguli obligacions en els àmbits de l'energia, l'eficiència energètica i les renovables. En aquest últim cas, la normativa completaria el treball que s'està portant a terme amb una nova Ordre de la Conselleria que regularà qüestions com les condicions que hauran de complir els nous projectes de plantes solars fotovoltaiques.

  Durant tot el dia d'avui, com va passar durant el primer del cicle de conferències, les ponències han animat un viu debat entre els 200 participants a les jornades.

  En concret, a la sessió d'aquest matí, Margalida Ramis, membre del Grup d'Investigació de Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat dels Illes Balears (UIB), va plantejar la necessitat de planificació del creixement que es faci en energies renovables, mentre que Antonio Lucena, d'Ecologistes en Acció, va defensar les energies alternatives com eina "essencial" contra el canvi climàtic.

  En aquest sentit, va afirmar que la ciutadania està consumint combustibles fòssils un 60% "per sobre del que la Terra pot absorbir" i va negar totes les crítiques que es dirigeixen a energies netes com la solar amb arguments com que siguin més cares, "quan no s'estan pagant costos ocults de la producció convencional com l'impacte ambiental o sobre la salut".

  ORDENANÇA D'ENERGIA SOLAR TÈRMICA

  Mentrestant, el director de Projectes d'Energies Renovables de l'Agència d'Energia de Barcelona, Josep Vela, va explicar els resultats que ha tingut a la capital catalana l'Ordenança d'Energia Solar Tèrmica, que obliga a la instal·lació d'aquest tipus de plaques solars en edificis de nova construcció i que ha estat pionera a l'Estat. S 'aplica des de 2000 (i s'ha reformat fa poc més d'un any), quan el Codi Tècnic de l'Edificació que imposa aquesta obligació a nivell estatal va ser aprovat a final de 2006.

  Els anys d'aplicació de la norma van mostrar en l'Agència d'Energia de Barcelona la necessitat de supervisar el manteniment de les instal·lacions per assegurar el seu funcionament, a més del control de la qualitat del projecte bàsic. Els resultats que presenta el 2007 l'Agència són la tramitació de 51.436 metres quadrats de panells solars tèrmics, amb una estimació d'estalvi energètic de 41.149 MWh/any.