26 de enero de 2020
 • Sábado, 25 de Enero
 • 6 de abril de 2010

  Innova.- La xarxa de fibra òptica a Menorca estarà operativa a mitjan 2013

  MENORCA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

  La xarxa de fibra òptica de Menorca estarà operativa a mitjans de l'any 2013, segons ha afirmat avui el president del Consell insular, Marc Pons, qui va especificar que es tracta d'un projecte "estratègic" a l'hora d'afavorir el creixement econòmic de l'Illa i d'incrementar la competitivitat empresarial.

  L'administració insular signarà en els pròxims dies un conveni de col·laboració amb el Govern pel qual l'executiu autonòmic destinarà 7 milions d'euros al Consell, que permetran canalitzar l'estructura troncal de fibra òptica i les xarxes d'accés a cadascun dels municipis, així com finançar el subministrament i la instal·lació de la fibra, l'equipament, els sistemes d'informació, de gestió i de control de la xarxa i l'elaboració del projecte constructiu.

  S'espera que les obres comencin a començament de 2011 i tindran una durada estimada de 30 mesos. Pons ha assenyalat que es tracta d'un projecte "de futur", que connectarà tots els edificis públics municipals, així com els centres educatius i sanitaris de l'Illa i els polígons industrials.

  En aquest sentit, la consellera de Cooperació Local i Innovació, Susana Gomila, va puntualitzar el model constructiu de la canalització de fibra òptica es basa en sis conductes, dos dels quals es reservaran per a serveis de telecomunicacions del Consell, mentre que la resta es posaran a disposició de les diferents operadores, "el que serà molt important per marcar competitivitat i preu".

  Gomila ha recordat que a dia d'avui Menorca està condicionada a una única entrada de cable submarí i, per tant, a un únic operador.

  "La nostra intenció és posar a disposició dels operadors la infraestructura bàsica perquè després aquests puguin desplegar els seus serveis en el territori insular", ha apuntat la consellera.

  Per la seva banda, el president ha assenyalat que les empreses privades que es dediquen al món de les telecomunicacions "no eren interessades a portar a terme un inversió com aquesta, perquè la rendibilitat i la massa crítica de l'Illa no és suficient".

  Per aquest motiu, el Consell ha volgut apostar perquè Menorca no sigui un dels "últims territoris en els quals es pugui gaudir d'una connectivitat d'alta velocitat pel simple fet que no hi hagi població suficient".

  "Som l'únic Consell insular que ha prioritzat les inversions de base tecnològica", va recalcar Pons, qui ha assegurat que l'administració insular dedicarà 12 milions d'euros a projectes relacionats amb la innovació i les noves tecnologies (7 milions per a la xarxa de fibra òptica i 5 milions per al ParcBit), a més d'altres tres milions d 'euros que permetran donar cobertura d'internet en sòl rústic.

  PROJECTE

  Gomila ha indicat que la xarxa de fibra òptica s'executarà en dues fases: una primera que connectarà tots els municipis de l'Illa i una segona que enllaçarà altres nuclis de població com Fornells o Sant Climent.

  La primera fase consistirà en la construcció d'una xarxa troncal entre Cituadella i Maó, que seguirà el traçat de la carretera general.

  La segona fase consistirà a desplegar xarxes d'accés que arribaran a tots els nuclis de població de l'Illa i que connectaran els edificis municipals, així com els centres educatius i sanitaris i els polígons industrials. En total la xarxa troncal tindrà una extensió de 66 quilòmetres i la xarxa d'accés tindrà al voltant de 14 quilòmetres.