Investigadors de la UIB constaten que els treballadors temporals tenen salaris més baixos que els de llarga durada

(I-D) Els Investigadors Maria Sard i Frasncesc Oliver.
(I-D) Els Investigadors Maria Sard i Frasncesc Oliver. - UIB
Publicado: jueves, 24 octubre 2019 19:16

La legislació laboral ho prohibeix

PALMA DE MALLORCA, 24 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi d'investigadors del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han constatat que els treballadors temporals tenen salaris més baixos que els de llarga durada, a pesar que la legislació laboral ho prohibeix.

Segons han evidenciat aquests investigadors del Departament d'Economia Aplicada --la doctora Maria Sard i el doctor Francsc Oliver-- "dues persones amb característiques idntiques" poden percebre salaris diferents per fer el mateix treball "en funció de la durada del seu contracte".

El treball, que ha estat publicat recentment en la revista 'International Journal of Manpower' estudia l'evolució de la desigualtat salarial entre els treballadors temporals i fixos a Espanya el 2006, 2010 i 2014. A partir de les dades de l'Enquesta d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els investigadors de la UIB han constatat que "la crisi econmica va comportar una disminució lleu de la desigualtat salarial".

Així, si el 2006 tenir un contracte fix representava cobrar un 4,19 per cent més de salari de mitjana, el 2010 aquesta diferncia s'havia redut al 4,01 per cent. Aquesta reducció de la diferncia entre temporals i fixos s'hauria d'associar a la prdua de llocs de treball i, per tant, a l'increment de l'atur.

En el període 2010-2014, no obstant aix, aquesta desigualtat no només no es va reduir, sinó que va créixer molt. El 2014, una vegada implementada la reforma laboral de 2012, la diferncia gairebé s'havia duplicat i arribava a un 7,25 per cent.

Segons els investigadors, els resultats aconseguits són "sorprenents", ats que un dels objectius d'aquesta reforma era reduir les diferncies entre els treballadors temporals i els fixos. "I no només no es va aconseguir frenar aquesta discriminació retributiva, sinó que la diferncia entre els uns i els altres es va agreujar", expliquen.

Així mateix, també han observat que aquesta diferncia no és constant en tota l'escala salarial, sinó que es distribueix de manera desigual. En general, la diferncia salarial és menor entre els treballadors amb salaris més baixos i, en canvi, s'incrementa a mesura que es fixen en sous més elevats.

L'any 2014, en el grup corresponent als sous més baixos, la diferncia entre treballadors temporals i fixos és d'un 4,53 per cent, mentre que augmenta fins a un 12,19 per cent en el grup corresponent als salaris més elevats .

De la mateixa manera, els investigadors de la UIB constaten que aquesta distribució desigual també ha evolucionat al llarg del període estudiat: "Era més baixa abans de la crisi i ha augmentat després de la implementació de la reforma laboral".

A més, expliquen que la crisi ha generat més discriminació salarial cap als treballadors temporals. "El 2014 les diferncies salarials han augmentat i no s'expliquen tant per diferncies en les dotacions dels treballadors", asseveren.

Quant al gnere, l'estudi mostra que la diferncia salarial entre homes i dones encara es manté, si bé es redueix progressivament: era d'un 12,64 per cent el 2006, d'un 10,19 per cent l'any 2010 i d'un 9,02 per cent l'any 2014. En aquest cas, les diferncies també augmenten a mesura que els salaris són més elevats.

Amb relació a l'origen dels treballadors, l'estudi mostra que els de nacionalitat espanyola tenen, de mitjana, un sou més elevat que els estrangers, excepte en les posicions més elevades de l'escala salarial, en el qual els estrangers cobren més que no els espanyols.

Leer más acerca de: