13 de noviembre de 2019
 • Martes, 12 de Noviembre
 • 24 de juliol de 2019

  Investiguen la incidència de la Xylella fastidiosa mitjançant imatges aèries

  S'han sobrevolat 2.000 hectàrees de cultiu d'ametller a diverses comarques de l'illa de Mallorca

  Investiguen la incidència de la Xylella fastidiosa mitjançant imatges aèries
  Un investigador de l'IAS-CSIC en el campCAIB

  PALMA DE MALLORCA, 24 Jul. (EUROPA PRESS) -

  La Direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria de l'àrea, en col·laboració amb l'Institut d'Agricultura Sostenible del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Ias-Csic) de Còrdova, ha realitzat una campanya amb l'objectiu de desenvolupar un sistema de detecció de la incidència de la Xylella fastidiosa en el cultiu de l'ametller a diverses comarques de Mallorca mitjançant imatges aèries.

  Segons ha explicat la Conselleria en una nota de premsa, una avioneta ha sobrevolat 2.000 hectàrees a diverses comarques de l'Illa amb càmeres hiper-espectrals, tèrmiques i RGB d'alta resolució, i ha obtingut imatges a la regió visible, infraroig proper i mitjà (400-1700 nm), que permetran la quantificació d'indicadors de la malaltia per a cadascun dels milers d'arbres escanejats.

  Així mateix, paral·lelament, aquestes dades aèries es contrastaran amb la informació obtinguda 'in situ' en dotze parcel·les comercials d'ametller que inclouen diferents varietats, edats del cultiu i sistemes de reg --regadiu o tradicional de secà--. En les parcel·les seleccionades s'han avaluat més de 3.600 arbres.

  Amb aquesta mostra, s'ha determinat la incidència i la severitat de símptomes d'escaldat de la fulla causat per la Xylella fastidiosa, així com diverses mesures fisiològiques de conductància estomàtica, fluorescència clorofíl·lica, espectrals o de diversos pigments relacionats amb l'estrès.

  També s'ha usat un sistema de detecció molecular que permet determinar si els arbres estan o no infectats pel bacteri en menys d'una hora i s'utilitzaran models físics de transferència radiativa i tècniques d'intel·ligència artificial desenvolupades en el Ias-Csic.

  Han participat un total d'11 membres del Ias-Csic que han dut a terme aquesta tasca entre els dies 8 i 12 de juliol i ara s'analitzaran els resultats de les anàlisis. Està previst que el 2020 es torni a repetir el projecte a Balears.

  De moment, des del primer positiu de la plaga detectat a l'octubre de 2016 a Mallorca, s'han analitzat 4.349 mostres en aquesta illa, 1.293 a Menorca, 2.450 a Eivissa i 317 a Formentera.

  D'aquestes, s'han confirmat 927 positius de Xylella fastidiosa en plantes i arbres de les Illes: 506 corresponen a Mallorca, 170 a Menorca i 251 a Eivissa. A Formentera, de moment, no s'ha detectat cap vegetal afectat.

  Aquesta campanya s'integra en el subprojecte 5 del projecte d'investigació 'Disseny i implementació d'estratègies de control davant la Xylella fastidiosa', finançat per l'impost del turisme sostenible (ITS).

  Para leer más